Szerelmes uralkodók

Így látták a szovjetek Budapestet

2013. február 12. 14:12

A szovjetek közel félévszázados magyarországi tartózkodása hatalmas nyomot hagyott hazánk történetében, ám jelentős hatással volt a megszállásban résztvevő katonák vagy csak a nyaralásukat itt töltő családok, párok életére is. Most következő galériánkban a Budapesten nyaraló vagy szolgálatot teljesítő szovjetek képeit mutatjuk be. A fotókon feltűnnek a május elsejei ünnepségek képei, a Gellért-hegy, a Hősök tere és a Műcsarnok, a Duna és az Országház is.


A magyarországi szovjet katonai jelenléthez a párizsi békeszerződés megkötése utáni érv az volt, hogy az Ausztriában állomásozó szovjet csapatok utánpótlási útját biztosítani kell Magyarország területén is. Az 1955-ös osztrák államszerződés után – amely során deklarálták Ausztria semlegességét és a sógoroktól történő szovjet kivonulást – ez az érvelés okafogyottá vált. Az 1956-os forradalom után a szovjetek magyarországi tartózkodását egy az önállónak tekintett magyar állammal kötött szovjet-magyar megállapodás rögzítette (1957. május 27.).

A szovjetek közel félévszázados magyarországi tartózkodásuk után hagyták el hazánkat. Az 1990 márciusát követő közel másfél évben csaknem 35 ezer vasúti kocsi szállította el a 100 ezer katonát és polgári személyt. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot.

Galériánkban Budapesten nyaraló vagy szolgálatot teljesítő szovjetek képeit mutatjuk be. A fotókon feltűnnek a május elsejei ünnepségek képei, a Gellért-hegy, a Hősök tere és a Műcsarnok, a Duna és az Országház is.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!