2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Híres műalkotások rejtett titkai

2013. január 29. 14:29

Betűk Mona Lisa szemében, állatok a háttérben

2010-ben az olasz Nemzeti Bizottság a Kulturális Örökségért elnöke, Silvano Vincetti robbantotta az újabb bombát Leonardo da Vinci legtalányosabb alkotása körül: a szakember akkor azt bizonygatta, hogy betűket és számokat fedezett fel a portré alakjának szemébe ágyazva, amit egy digitális nagyító segítségével talált meg. Vincenti az L és a V betűket vélte felfedezni a szemben, ami – nézete szerint – azt az elméletet támasztja alá, hogy a sejtelmesen mosolygó Mona Lisa valójában da Vinci portréja saját magáról.

Sokan úgy vélik, hogy a festmény Lisa Gherardinit, egy firenzei kereskedő feleségét ábrázolja. Vinceti cáfolja a közkeletű vélekedést. A festmény hátoldalán a készítés évének utolsó számjegye hiányzik, s csak a "149" látszik. Vinceti szerint ez is bizonyíték arra, hogy az 1490-es években, milánói tartózkodása alatt alkotta a képet a mester, a modell pedig valószínűleg Ludovico Sforza herceg udvarának volt tagja. "Leonardo imádta a szimbólumokat és kódokat, azt akarta, hogy a szemek segítségével tudjuk meg, ki volt a modellje" – mondta az olasz kutató.

2010 decemberében egy olasz festő bejelentette, hogy rejtett állatképeket talált a Mona Lisán. Ron Piccirillo egy oroszlán, egy majom és egy bivaly fejét vélte látni, továbbá "észrevett" egy krokodilt (vagy kígyót) is. Az alakzatok azt követően rajzolódtak ki, hogy a festményt elfektette a bal oldalára. Piccirillónak nem először voltak ilyen "látomásai": korábban más reneszánsz festők – például Tiziano, vagy éppen Raffaello – alkotásain fedezett fel rejtett képeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 15.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár