2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Helyreállítják a római fürdőt Várnában

2013. január 29. 10:04 MTI

Eredeti szépségében állítják helyre a római kori fürdőt a fekete-tengeri bolgár üdülővárosban, Várnában. A munkálatokra hárommillió levát (457 millió forint) biztosít a kormányzat.

Várnát, az ókori Odesszuszt i. e. 570-ben alapították milétosziak kereskedelmi lerakatként. A középkorban a város többször cserélt gazdát a bizánciak és a bolgárok között - az oszmánok először 1389-ben foglalták el, másodjára a várnai csata során 1444-ben.

A fürdőkomplexum, amelyet a i. sz. 2. század végén építettek és egy évszázadon át használtak, egyike a legjobb állapotban fennmaradt római kori épületeknek Bulgáriában. A Várna központjában elhelyezkedő épületegyüttes alapterülete eléri a hétezer négyzetmétert, ezzel a Balkán-félsziget legnagyobb római kori fürdője, és méreteit tekintve a negyedik Európában Caracalla és Diocletianus termái (Róma), valamint a trieri (Augusta Treverorum) komplexum után - olvasható a Standart angol nyelvű bolgár hírportálon.

A fürdő bejárata az északi homlokzat keleti és nyugati végében volt. A keleti és nyugati előcsarnokba belépve a látogatók két helyiségben vethették le a ruháikat, innen nyíltak azok a szobák, ahol a látogatók a fürdőzés előtt és után töltötték az idejüket. A fürdőbe érkezők először a hidegvizes frigidariumban frissültek fel, majd a langyos tepidariumban töltöttek el egy kis időt, ezután átvonultak a melegvizes medencébe, a caldariumba. A fürdő nagy, középső udvarán boltok sorakoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár