2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Miért hagyták abba a férfiak a magas sarkú viselését?

2013. január 28. 12:34

Elhalásszák a hölgyek

Habár eleinte – a perzsáknak köszönhetően – a magas sarok a férfiasság jelképe volt, később a női divat – sok más korábban férfias elemhez hasonlóan – magába szippantotta a cipősarkakat. „Például az 1630-as években a nők rövidre kezdték vágni a hajukat, s ruháikhoz válltömést adtak” – fejtette ki Semmelhack, majd hozzátette: „továbbá dohányoztak és kalapot kezdtek el hordani, ami kezdetben szintén maszkulin sajátosság volt; ez az oka annak, amiért a nők a magas sarkakat is adoptálták a férfidivatból, annak érdekében, hogy a korszellemnek megfelelően férfiasabbá tegyék ruhatárukat.”

A század első évtizedeitől kezdve az európai előkelők uniszex cipődivatot követtek, amely folyamat csupán a 17. század legvégéig tartott, amikor a szokásokat ismét elérte a változás szele. „A férfiak kissé szögletesebb, robosztusabb és egyre alacsonyabb sarkú cipőket kezdtek el hordani, míg a női sarok karcsúbb és gömbölyűbbé vált” – mondta Helen Persson, a londoni Victoria and Albert Museum kurátora.

A felvilágosodás századában, az 1700-as években az észszerűség kezdett dominálni, s a kiváltságok ilyetén kihangsúlyozása helyett a praktikus szempontok érvényesültek a ruházkodás terén is. A férfiak egyre ritkábban hordtak ékszert vagy élénk, hivalkodó színű ruhákat, inkább egy józanabb, homogénebb megjelenés kezdett utat törni magának. A ruházat már nem a társadalmi osztályok közötti különbséget volt hivatott képviselni, a nemek közti határok váltak hangsúlyosabbá.

A női divatban határtalanul hódítottak a cipősarkak egészen a francia forradalomig, amely után azonban kimentek a divatból. Azonban fél évszázaddal később, a 19. század közepén ismét megjelentek, s a női divatképbe épültek. Elsősorban az örömlányok között terjedt el a kényelmetlen viselet, Elizabeth Semmelhack szerint ez vezetett el oda, hogy a magas sarkú cipő máig a nők erotikus kellékének számít.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár