2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A Perczel családról neveznek el utcákat Bonyhádon

2013. január 25. 10:37 MTI

A bonyhádi származású Perczel család tagjairól nevezik el azokat az utcákat Bonyhádon, amelyek jelenleg a múlt századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó neveket viselik. A város képviselő-testülete csütörtöki ülésén fogadta el az erről szóló határozatot - közölte Potápi Árpád János polgármester.

A döntés értelmében hat utca neve változik meg Bonyhádon január 31-én az önkényuralmi elnevezések tilalmáról szóló törvény alapján. Az Engels Frigyes utca Etelka, a Károlyi Mihály utca Dezső, a Marx Károly utca Miklós utca lesz. A közterületeket Perczel Etelka (1817-161), Vörösmarty Mihály múzsája, Perczel Miklós (1812-1904), az 1848-as szabadságharc honvédezredese, Perczel Dezső (1848-1913) egykori belügyminiszter után nevezik el.

A Bacsó Béla, a Fürst Sándor és a Zalka Máté utcák köztiszteletben állt bonyhádi személyiségekről kapnak új nevet. Egy utcanév esetében a Magyar Tudományos Akadémiához fordul az önkormányzat - mondta a polgármester, akinek eredeti javaslata szerint a Mónus Illés utcát Perczel Bertalanról (1915-2007), néhai bonyhádi kántorról nevezték volna el. Az utca lakói közül közel százan kérték az akadémiai véleményezést. Beadványukban azt írták, hogy a névadó baloldalhoz kötődő újságok főszerkesztője volt, akit zsidó származása miatt 1944-ben kivégeztek, és elítélhető cselekedetéről nem tudnak.

A tizenkét tagú testületből tízen igennel, egy fő nemmel szavazott, egy képviselő tartózkodott - közölte Potápi Árpád János. Szabó Gábor elmondta: nemmel szavazott a névváltoztatásokra, a többi közt azért, mert egy bizottság helyett egy személy, a polgármester volt az előterjesztő, és "Magyarországon nem az a fő kérdés, hogy melyik utca kiről van elnevezve".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár