A vörösterror 133 napja

Utca viseli Mansfeld Péter nevét Csepelen

2011. március 11. 11:41 MTI

Mostantól Mansfeld Péter utcának hívják Budapest XXI. kerületében, Csepelen az eddigi Bajáki Ferenc utcát. Az utcanév-változtatással az alig 18 évesen kivégzett 1956-os forradalmár emléke előtt tiszteleg születésének 70. évfordulóján a kerület önkormányzata.


Az utcanév-változást Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere jelentette be ünnepélyesen a Bajáki Ferenc utcában. Bajáki Ferenc a Tanácsköztársaság népbiztosa volt. A polgármester elmondta, hogy további utcanév-változásokat tervez a kerületi önkormányzat, például a Munkásőr utca esetében.

A megemlékezés a közeli Csepel-sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban folytatódott, ahol egykor Mansfeld Péter tanult. Mansfeld László, az 1956-os forradalmár öccse felidézte testvérének életét és azt, hogy a forradalom idején hogyan segítette a budapesti Széna téren harcolókat. "Makacs és elszánt fiú volt, már gyermekkorában vezéregyéniség. Péternek tekintélye volt a társai között" - mondta, majd megemlékezett társairól is, akiket, mint fogalmazott, bár nem végeztek ki, életüket mégis tönkretette az elnyomó rendszer.

Wittner Mária országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett az 1956-os forradalomban, párhuzamot vont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 56-os forradalom eseményei és a megtorlások között. Mansfeld Péter 1959. március 21-re időzített kivégzéséről azt mondta, hogy "vörös bitorlók oltárán áldozták fel életét, most mégis itt van köztünk az 1849-es mártírokkal, mert lelküket nem tudták megtörni". A megemlékezés végén koszorút helyezett el az iskolában a forradalmár emléktáblájánál Mansfeld László, Wittner Mária, Németh Szilárd és Borbély Lénárd, a kerület alpolgármestere, valamint az iskola dolgozói és a diákok képviselői.

Mansfeld Péter 1941. március 10-én született Budapesten. A forradalomban fegyvert és élelmiszert szállított összekötőként a harcolóknak. A forradalom bukása után folytatta az iskolát, esztergályosnak tanult, majd 1958 februárjában barátaival elhatározták, hogy rendőrök és munkásőrök lefegyverzése révén fegyvert szereznek, és ellenálló csoportot szerveznek. Február 17-én elrabolták az osztrák követség előtt posztoló rendőrt, akitől elvették fegyverét, majd szabadon engedték. További akcióik nem jártak sikerrel. Mansfeld Pétert 1958. február 19-én letartóztatták. Vágó Tibor legfelsőbb bírósági tanácsa másodfokon 1959. március 19-én az eredeti ítéletet halálbüntetésre súlyosbította.

Az ifjú forradalmárt 11 nappal 18. életévének betöltése után kivégezték.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!