2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szkíta kincsek Debrecenben

2013. január 22. 11:37 MTI

Emberek Aranyban - Őseinket felhozád címmel szkíta aranykincsek reprodukcióit bemutató kiállítás nyílt hétfő este Debrecenben, a Kölcsey Központban. Kósa Lajos, a város polgármestere az emberi kultúrtörténet páratlan értékei közé sorolta a bemutatott szkíta kincseket. Kiemelte, hogy a másolatok teljesen megegyeznek azokkal az eredeti ereklyékkel, amelyeket - mint mondta: érthető módon - nem engednek ki Kazahsztánból.

A szkíta fejedelmi halomsírok mélyéről előkerült kincsek reprodukciói a legendás Osztrov Krim restaurátor műhelynek és Krim Altinbekov restaurátor-specialistának köszönhetően tekinthetők meg Debrecenben március 3-ig. Kósa Lajos utalt arra, hogy a magyarság őstörténetével foglalkozó iskolák szóba sem állnak egymással, de amennyire mi bizonytalanok vagyunk származásunkat tekintve, "a keleti népek annyira biztosak benne, hogy mi is onnan származunk".

Kósa Lajos szerint a kiállítás "egy darab a múltból, elképzelhető, hogy a mi múltunknak is köze van hozzá, de mindenképpen az emberiség nagy kincse, amivel a kazah nép tiszteleg a magyar kultúra napja előtt". Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Debrecen a kultúra napja idején is gazdag város. Sokan azt tartják, hogy a művészet tükröt tart a valóság elé, ha ez így van, Debrecenben is lehetőség van arra, hogy belenézzünk ebbe a tükörbe, s észrevegyük a kulturális értékeket - tette hozzá köszöntőjében a politikus.

A kiállítás megnyitóján Kósa Lajos, Halász János, valamint Rimtaj Karibzsanov, a Kazah Köztársaság budapesti nagykövet-helyettese egy ősi áldozati üstöt helyezett el a kiállítási tárgyak között. A több, mint 1,2 millió dollár értékű kiállítási anyag első ízben hagyta el Kazahsztán területét. Budapest után Debrecenben tekinthetik meg az érdeklődők, majd az aranytárgyakat, öltözékeket Norvégiában mutatják be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár