2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyermekként tűnik fel VIII. Henrik egy eddig ismeretlen képen

2013. január 9. 14:33

Egy eddig ismeretlen királyi kincset, az anyját, Yorki Erzsébetet gyászoló, a 11 éves VIII. Henrik angol királyt ábrázoló képet fedeztek fel nemrégiben. A Walesi Nemzeti Levéltár tulajdonában 1921 óta álló kép sorsát végig tudjuk követni a századok folyamán, ám csupán most, egy digitalizálás során vették észre a szakemberek a kép sarkában az ágyra boruló herceget.

A kéziratban lapuló ismeretlen festmény a későbbi VIII. Henrik (1509-1547) angol királyt ábrázolja, amint két nővérével az ágyon fekve sírnak elhunyt édesanyjuk után. A műről a szakemberek úgy vélik, hogy VII. Henrik (1485-1509) számára készült, s felesége, Yorki Erzsébet halála után adományozták neki, ezt követően egy angol nemesi család birtokába került a kézirat. Annak ellenére, hogy 1921 óta a Walesi Nemzeti Levéltár tulajdonában van, jelentőségét csak most fedezték fel, miután újból megvizsgálták az internetre feltöltött online gyűjteményt.

Egy kéziratokra specializálódott könyvtáros, Maredudd ap Huw vette észre a fiút egy VII. Henrikről készült kép hátterében, akiről úgy véli, hogy valószínűleg az anglikán egyház későbbi alapítója, VIII. Henrik lehet. „Ha megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak, rájövünk, hogy csak a király utódja, az akkor 11 éves VIII. Henrik lehet az alkotáson” – mondta a könyvtáros.

„Miközben a digitalizáláskor a megvilágítást állítottam be, megragadta a figyelmemet a két lányból és egy fiúból álló csoport. A forrásokból tudjuk, hogy édesanyja halála nagyon megrázta a később két feleségét is lefejező Henriket, s teljesen vigasztalhatatlan volt, a képen látható jelenet pedig alátámasztja azt, amit eddig a szövegekből már részben tudtunk” – magyarázta a szakember.

A kép egyike azon több tucat szenvedélyes ábrázolásnak, amelyek Henriket gyermekként ábrázolják, miközben vörös fejét a kezébe temeti édesanyja halálos ágya mellett. Lánytestvérei, Mária és Margit közel hozzá, a földön ülnek, míg apjuk, VII. Henrik az előtérben trónol. A középkori francia nyelven írt szöveg Krisztus szenvedését is részletesen leírja. Huw abban reménykedik, hogy meg tudja fejteni, ki bízta meg a munkát elkészítő ismeretlen művészt. Néhány szakértő úgy véli, ez egyfajta gyászajándék lehetett az özvegy VII. Henriknek.

A kézirat további sorsa ismert: a Yorki Erzsébet udvartartásában szolgáló Joan Guildford szerezte meg a 16. század folyamán, aki nevelőnőként dolgozott a Tudor udvarban Margit és Mária hercegnők mellett. 1538-ban bekövetkezett halála után egy ideig még családja kezében volt a királyi képmás, mielőtt 17. században Sir Kenelm Digby birtokába került volna, aki Walesbe vitte. Végül 1921-ben a Walesi Nemzeti Levéltárban landolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár