2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átkokra figyelmeztetett a betiltott újkori szexkönyv

2013. január 8. 11:02

18. századi, szexuális útmutatásokat tartalmazó könyvet árvereznek el Edinburghban kétszáz évvel azután, hogy Nagy-Britanniában indexre tették. Az Arisztotelész mesterdarabjaként is ismert műnek nincs sok köze a görög filozófiához.

„Az i. e. 4. században élt Arisztotelészhez vajmi kevés köze van a könyvnek. Már első, 1684-es megjelenésekor is főként a szexről és a teherbeesésről szólt” – mondta el Cathy Marsden, a Lyon and Turnbull aukciósház könyvspecialistája Edinburghban, ahol a könyvet árverésre bocsájtják.

Az angol gyógynövény-specialista, orvos és asztrológus, Nicholas Culpepper rajzaiból és Albertus Magnus munkáiból álló, nagy adag babonával fűszerezett kézikönyv igen népszerűvé vált a szigetországban, ahol ízléstelensége és erkölcstelensége miatt betiltották, de ezután is bestseller maradt a feketepiacon.

„A mű a 18. században több kiadást ért meg, mint bármely más orvosi szöveg” – mondta Marsden. A könyv, amelynek szerzője a mai napig ismeretlen, egészen az 1960-as évekig indexen volt, ekkor végül feloldották a tilalmat. Ma már a könyv inkább szórakoztat, mint szemléltet.

A női szexualitást körülvevő 17. századi eszméket szem előtt tartva, a könyv felvázolja a férfi és a női test anatómiáját, tanácsot szolgáltatva a közösülésre mindkét nem számára. Igen érdekes, hogy a könyv külön kihangsúlyozza: a teherbeesés elérése végett a hölgyek számára is hasznos, hogy a szexuális vágy élményét megtapasztalják. „Nem sokkal később, amikor rájöttek, a nőnek nem kell élveznie az aktust ahhoz, hogy teherbe essen, a szex női élvezetének ideája elveszítette fontosságát” – magyarázta Marsden az újságíróknak.

Az útmutató ezenkívül figyelmeztet a házasságon kívüli szexuális tevékenység kockázataira, például hogy az esetleges aktus nem várt gyermekáldással járhat. Az illusztrációk rá is játszanak a félelmekre, szőrös gyermekeket és szörnyek születését ábrázolják. A könyvecske szerint az esetlegesen felmerülő eltorzulásokért a szülői mértéktelenségből fakadó átok okolható.

Az 1760-as évekből származó kiadás január 16-án kerül kalapács alá sok más ritka kézirat, könyv és térkép társaságában a skóciai Edingburgban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár