2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honfoglaló harcos tárgyai három dimenzióban

2012. december 7. 12:45

A legmodernebb technológiák alkalmazásával dokumentálták annak a honfoglalás kori harcosnak a szokatlanul jó állapotban fennmaradt tárgyait, amelyeket a napokban mutatnak be Nyíregyházán, a Józsa András Múzeum új kiállításán.

A temetkezésre idén júliusban bukkantak Tarpa határában. Az előkelő férfit arccal kelet felé tették a sírba. Lábaihoz rakták megnyúzott lovának a bőrét az állat koponyájával és lábcsontjaival együtt. Mellette került elő a két kengyel, a zabla, valamint a nyereg felerősítésére szolgáló hevedercsat. A holttest bal oldalán nyíltegez maradványait bontották ki a kutatók, amelyben több nyílhegy is volt.

Jobb kézfejénél egy bizánci típusú, ezüstből készült, filigránnal és granulációval díszített gyűrű látott napvilágot. A későbbi bontások során egy hasonló gyűrű került elő a bal kézfejnél is. Ruházatát négyszögletes aranyozott ezüst kaftánveretek díszítették. Ugyanilyen anyagból készültek az öv veretei is. Különösen jelentős dolognak számít, hogy igen jó állapotban maradt meg a férfi bőrből készült öve, de a mellkasi részen is sok szervesanyag-maradvány őrződött meg a föld alatt. A különleges leletek helyzetét 3 dimenziós képalkotó eljárásokkal dokumentálták egy Európai Uniós kutatás-fejlesztési projekt keretében.

Ez a módszer lehetőséget teremtett a különösen sérülékeny szervesanyag-maradványok és a fémveretek helyzetének nagyon aprólékos rögzítésére, amely többek között minden korábbi módszernél pontosabb viselet rekonstrukciók megalkotást teszi majd lehetővé. A szkennelt, 3 dimenziós állományokból elkészült egy interaktív oktatóanyag is, amelyen keresztül az érdeklődők megnézhetik a leletegyüttes különböző eredeti helyzetben felszedett részeit, valamint az egyes tárgyakról készült, 3D-ben körbeforgatható modelleket is.

A temetkezés az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttese Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről. A tárgyak az Üzenet című, az elmúlt évek legszebb leleteit bemutató kiállításon láthatóak a Józsa András Múzeumban 2013. február 17-ig.

Az eredeti cikk a Sírásók blogon található

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár