2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Fegyver az ősember kezében

2012. november 9. 17:35

A Dél-Afrikában feltárt kőeszközök vizsgálata a fegyverek terén végzett őskori újítások kezdetének idejét sokkal korábbra hozták, mint azt eddig a kutatók gondolták. A Pinnacle Point-i lelőhelyen feltárt ún. atlatl, amely a lándzsa pontosabb és messzebbre való eldobását segítette, a modern ember számára nagy előnyt biztosított a neandervölgyiekkel szemben is.

A korai emberi agy

Az ősi kőnyílhegy vagy a faragott dobólándzsa feltárt leletei alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a viszonylag fejlett fegyverek sokkal korábban megjelentek az ősemberek életében, mint azt korábban hitték. „Azt gondoljuk, őseink képesek voltak a gondolkodás összetettebb formáira is” – tette hozzá Curtis Marean, az Arizonai Állami Egyetem paleoantropológusa.

A modern ember őse 200 ezer évvel ezelőtt Afrikában fejlődött ki, azonban a modern emberi gondolkodásmód kialakulásának ideje és annak folyamatai még mindig vitatottak. Egyes kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az összetett gondolkodás első jelei, azaz a művészeti alkotások, viszonylag későn jelentek meg a történelemben, mindössze 40 ezer évvel ezelőtt. Más tudósok szerint a modern ember komplex gondolkodására utaló bizonyítékok jóval korábbról származnak, azonban ezek eltűntek a történelem süllyesztőjében.

Néhányan úgy vélik, a fejlett technológiák az őskori Afrikában többször megjelentek, majd az idő múlásával eltűntek. Nemrégiben azonban 70 ezer évvel ezelőttre visszanyúló apró kőpengéket fedeztek Afrika déli partjainál, amelyek a kutatók szerint megerősítik az előbb említett nézetet.

A történelem folytonossága

Az elmélethez kapcsolódó leleteket az elmúlt kilenc év során találták meg a Pinnacle Point nevű mérsékelt éghajlatú területen. Kezdetben Marean és társai a tengerpart mentén találtak fosszilis csontokat, majd egy napon egy heves vihar következtében a vízparttól távolabb lévő barlangokból lejutó anyagokra lettek figyelmesek a vízparton. A kutatók a 14 méter mélyen levő üledékekben újabb leletekre bukkantak, amelyeket 90-50 ezer évesre becsültek.

A feltárt leletek között több vékony pengéjű kő, ún. mikrolitek is voltak, ezek hossza egyenként 3 centiméter. Egyik szélük tompítottabb volt, valószínűleg ide lehetett rögzíteni a fa- vagy csontnyelet. Az eszköz előállításához és alakjának formálásához a köveken kívül hőt is használtak. Bár ugyan ezek lehetnek a legkorábbi ismert nyílhegyek, egyes kutatók szerint sokkal valószínűbb, hogy dobólándzsákhoz erősíthették a kiélesített kődarabkákat.

A lándzsákat egy ún. atlatl (ismertebb nevén: hajítófa) segítségével hajították el, amely egy egyenes szerkezet volt, egyik végén egy kiszögelléssel, amely a lövedéket támasztja meg, a másik végén pedig egy fogantyúval, ahová az ember az ujjait illeszthette. Az atlatl a kar „meghosszabbításával” az irány pontosítását és az erő növelését szolgálta.

Az ún. atlatl (ismertebb nevén: hajítófa)

„Ezek szerint kijelenthetjük, hogy a mikrolitek egy összetett fegyver részei voltak” – jelentette ki Marean. A korábbi kutatások ennek az őskori technológiának a kezdeteit 65-60 ezer évvel ezelőttre tették, ami azt jelenti, hogy a Pinacle Pointnál fellelt eszközök közel 10 évezreddel teszik korábbra ezt a dátumot.

A kutatók szerint ezek a lövedékek nagy segítséget jelentettek a modern ember számára, hogy elhagyhassa Afrikát, illetve előnyt biztosítottak a neandervölgyiekkel szemben, akiknek csupán kézzel dobható lándzsáik voltak. Ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogyan is használhatták őseink a mikrolit-eszközeiket, mivel a leletek tetemes része az idők során teljesen tönkrement. A kutatók legfontosabb feladata ezt kideríteni, ami nem lesz könnyű – tette hozzá Marean.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár