2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hitler utolsó napjai a bunkerben

2012. október 29. 14:01

„Mindenki hazudott nekem, mindenki becsapott engem” – mondta Hitler a náci vezetők jelenlétében berlini bunkerében mindössze nyolc nappal azelőtt, hogy önkezével végett vetett életének, derült ki az újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumokból.


Guy Liddell, az MI5 egykori főigazgató-helyettese jegyezte fel naplójába a szövetségesek Közös Hírszerzési Bizottságának (Joint Intelligence Committee) jelentését, amely Hitler utolsó napjainak eseményeit részletezi. Ebből kiderül, hogy egy 1945. április 22-én tartott megbeszélésen Hitler beszédet mondott az összegyűlt tábornokok és Heinrich Himmler, a Harmadik Birodalom belügyminisztere előtt.

A jelentés szerint „Hitler egy teljesen megtört ember látszatát keltette, amikor 8.30-kor megérkezett. Csupán néhány katonatiszt volt vele. Himmler azt tanácsolta a Führernek, hogy hagyja el Berlint.” Majd Hitler belekezdett beszédébe: „Mindenki hazudott nekem, mindenki becsapott engem, senki sem mondott igazat. A fegyveres erők hazudtak nekem és most az SS is cserbenhagyott. A német nép nem küzdött eléggé hősiesen, megérdemli, hogy elpusztuljon. Nem én voltam az, aki elvesztette a háborút, hanem a német nép.”

A jelentés így folytatódik: „Arca elvörösödött, rángatódzó bal karja lenyugodott, bal lábát pedig nem tudta rendesen a földre tenni. Egész éjszaka az idegösszeomlás tüneteit produkálta és azon dühöngött, hogy vége lesz földi pályafutásának. Azon az éjjelen végzett volna magával, ha fegyverkezési minisztere, Albert Speer le nem nyugtatja.”

„Speer azt mondta: Hitler rádöbbent, hogy csillaga lehanyatlott, a háborút pedig elvesztette. Miniszterével pedig közölte, hogy várja már a halált, az élet nehézségeitől való megváltásként tekint rá. Nem tudott a barikádokra menni, félt, hogy megsebesül és elfogják az oroszok. Jobb lenne, ha saját magát lőné fejbe.”

Bár a tanú elmondása szerint a Führer az utolsó pillanatig kitartott kezdeti álláspontja és életszemlélete mellett, Liddell naplójában megemlített egy Joachim von Ribbentroptól, a Harmadik Birodalom külügyminiszterétől származó levelet, amely utalásokat tartalmaz az ellenkezőjére: „Sem ő, sem pedig Hitler nem akart háborúba keveredni Angliával, amelyre mindig is második otthonaként tekintett. Biztosak voltak benne, hogy a jövőben szoros együttműködés lesz Nagy-Britannia és Németország között.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár