2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Új megvilágításban a mezopotámiai kereskedelem

2012. október 12. 08:38

Figyelemre méltó felfedezésekről számolhattak be brit tudósok a polgárháború dúlta Szíria területéről, ahol azonban a folytatódó fegyveres harcok miatt még mindig komoly veszély fenyegeti az ásatási területeket.


A brit archeológusok vezetésével zajló kutatás a vulkáni üvegként is ismert úgynevezett kiömlési kőzetre, a magmatikus tevékenység során keletkező obszidiánra helyezte a hangsúlyt. Az új tudományos módszerek – elsősorban röntgensugarak – segítségével a szakembereknek sikerült megállapítaniuk azon tárgyak eredetét, amelyek obszidiánból készültek és Szíriában kerültek elő. Az eljárás olyannyira pontos volt, hogy az adott vulkánt is sikerült azonosítani.

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a szilikát-vegyületekben gazdag obszidián – amely lényegében véve egy természetes üveg – közel ötször olyan kemény, mint a legjobb minőségű acél, s a Közel-Keleten már az ókorban is széles körben használták. Ezért a különböző nyersanyagok megtalálása és eredetének megállapítása abból a szempontból is fontos, hogy megnézzék, milyen volt a kor kereskedelmi és társadalmi hálózata.

„Ez egy ritka, bár nem egyedülálló felfedezés az egykori Mezopotámia északi részéről, aminek köszönhetően betekintést nyerhetünk a bronzkor dinamikus gazdasági és geopolitikai rendszerébe. Meg tudjuk mondani, hogy az egyes obszidiánból készült tárgyak honnan erednek, mivel a különböző vulkanikus „források” más és más megkülönböztető jegyekkel bírnak. Az obszidián forrásának meghatározásával lehetővé válik a múltbeli kereskedelmi viszonyok rekonstruálása, s általa olyan információk birtokába jutunk, amelyek megágyaznak a főbb társadalomtudományi vitáknak” – nyilatkozta Ellery Frahm, a Sheffieldi Egyetem oktatója.

Frahm azonban nem győzte hangsúlyozni: komoly problémát jelent, hogy Szíriában még mindig polgárháború dúl, ami veszélyezteti a lelőhelyek épségét. A kutatók bizakodóak, s reményeik szerint a kormány felismeri az ásatási területek fontosságát és lépéseket tesz azok megóvására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár