7 végzetes pillanat

Mi okozta a Római Birodalom bukását?

2012. október 12. 12:59

Infláció gyengítette a gazdaságot

A pénzügyi csőd veszélye tucatnyi alkalommal felütötte a fejét a késő római korban. A több fronton vívott sorozatos háborúk felemésztették a kincstárat, s a császárok pénzrontással igyekezték a hiányt pótolni. Az ezüstdénár Augustus alatt (i. e. 27- i. sz. 14) 96%-os (majdnem színezüst), Marcus Aurelius idején (161-180) 75%-os, míg Septimus Severus alatt (193-211) 50 %-os színesfémaránnyal bírt.

Clodius Albinus caesar-kori ezüstdénár-verete

Az ezüstdénár minősége a 3. században még tovább romlott, a kereskedelem emiatt stagnált majd folyamatosan hanyatlott. Az infláció okozta pénzügyi bizonytalanság következtében csökkent az árutermelési kedv – a földműves igyekezett lehetőleg semmit nem vásárolni, s mindent egymaga otthon előállítani.

A fényűző császárok uralmának végére ráadásul rendszerint üresen állt a kincstár, s az utódnak új bevételi források után kellett néznie. A birodalom kezdeti, fokozatos és intenzív területnövekedése idején ez nem okozott különösebb gondot, hiszen az újonnan meghódított területek földjeinek eladásaiból, illetve az adózók növekvő számából adódóan megfelelő pénzösszeg állt a császárok rendelkezésére. Azonban Traianus után már nem növekedett a birodalom területe, így ez a bevételi lehetőség sem volt már többé adott.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!