2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett királysírok

2012. szeptember 18. 12:38

Attila, a hunok királya

A 406 körül született Attila vezetésével a hunok a kor legkiterjedtebb birodalmát igazgatták. Attila a közel két évtizedes uralkodása (434-453) során a Nyugat- és a Kelet-Római Birodalmat is megrengette, s nem kis fejfájást okozott az éppen regnáló császároknak. Nyugaton a barbárság szimbóluma lett, míg északon és keleten nemes tulajdonságait emelték ki a krónikák.

Than Mór: Attila lakomája (1870)

A 451-es, döntetlennel végződő catalaunumi csatát követően, két évvel Itália megszállása után a nagy uralkodó váratlanul elhunyt, birodalma szétesett. Halálára többféle magyarázatot adtak. Egyesek szerint a sokadik feleségével töltött nászéjszakáján orrvérzés során hunyt el, mások szerint felesége, Ildikó végzett vele. Néhányan úgy gondolják, hogy a sok alkoholtól és nyelőcsövének visszérbetegségétől belső vérzése keletkezett az uralkodónak.

A legenda szerint a hun királyt egy folyó (valószínűleg a Tisza) egyik ágában temették el, miközben a másik ágára terelték a folyóvizet. A hármas koporsós temetésről szóló mondát, amely szerint arany, ezüst és vas koporsóba temették el Attilát, már a 19. században megcáfolták, ahogyan a szolgák lenyilazásáról szóló történetet is, de a mai történészek sem tartják összeegyeztethetőnek a magyarázatot a hun temetkezési szokásokkal. Annyi talán bizonyosnak mondható, hogy a legnagyobb hunt a Kárpát-medencében, a Duna-Tisza közében temethették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár