2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A történelem híres lakomái

2012. augusztus 27. 16:33

New York-i bifsztek

Az ún. „beefsteak banquet” alkalmak New York munkásosztályához köthetők az 1800-as évek közepéből. Az ünnepi étkezéseket általában valamely politikus népszerűsítése végett tartották. A Demokrata Párt szervezete, a Tammany Hall rendszeresen szervezett efféle „bifsztek-partikat”, amely népszerűségének és egyben anyagi forrásainak is tökéletes fokmérőjévé vált, hiszen ha a pártnak nem állt jól szénája, a lakomák is megcsappantak.

A korai bifsztek vacsorák nyugodt hangulatban valamely pincében vagy bérelhető helyiségben zajlottak, ahol a szinte kizárólag férfi vendégek ládákon ülve, kézzel fogyasztották el a húsétkeket. Ezeken az éjjeleken az evés-ivásé volt a főszerep, amely gyakran történetek mesélésébe, éneklésbe vagy táncolásba csapott át.

Az 1930-as évekre felélénkült a hagyomány, s két stílus versengett egymással az eredeti bifsztek lakomák méltó utódjának címéért. 1939-ben Joseph Mitchell újságíró a New Yorkban elfoglalt földrajzi helyzetük alapján keleti és nyugati oldalra csoportosította a rivalizálókat. A húst előnyben részesítő „East Side”-iak főként a munkásosztályt és a bevándorlók tömegeit tudhatták soraik között, s központjuk Manhattanben a First Avenue és a 19. utca környékére volt tehető. Az Eleventh Avenue és a 23. utcán székel” „West Side” a húsokat még kézzel evő, de főként a magasabb társadalmi osztályokat tömörítő tagjainak tányérján időnként már a zöldségek is megjelentek.

Az első világháborút követően a tradíció némiképp megváltozott, hiszen a nők választójoguk elnyerése után szintén potenciális célponttá lettek a politikusok számára, így a hagyományos „csak férfiaknak” felfogás háttérbe szorult. Joseph Mitchell írása szerint a bifsztek vacsorák többé már nem csupán a férfiak „mocskos” ügye volt.

A 20. század második felére az évszázados szokások eltűntek New Yorkból, azonban a New Jersey állambeli Bergen és Passaic megyékben mind a mai napig tovább élnek, igaz a hús mellett már a tészta- és a salátaételek is állandó helyet kapnak az asztalokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár