2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Ned Kellyt végre átadják leszármazottainak

2012. augusztus 2. 16:33 MTI

Megkapják Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" csontvázát leszármazottai 132 évvel a sokak által nemzeti hősként tisztelt férfi kivégzése után - közölte csütörtökön Ausztrália kormánya. Kelly földi maradványait tavaly találták meg egy börtön tömegsírjában, és a csontok DNS-elemzéseiből egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban Kellyről van szó. A kutatás két éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért.


Kellynek már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival. A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

"Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli" - mondta Leigh Kellyről még tavaly. A hatóságok már akkor megígérték, hogy a család megkapja a földi maradványokat, de csak mostanra hárult el minden akadály. A hajdani Pentridge börtön telkét ugyanis egy magánszemély birtokolja, ő pedig szerette volna megtartani a "leletet". Az ausztrál kormány döntését csütörtökön az ingatlanfejlesztő nem volt hajlandó "értékelni".

Kelly leszármazottai amúgy fejetlenül kapják meg néhai rokonuk csontvázát, mert a koponyának nyoma veszett. A bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, melyet viszont 1929-ben bezártak és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét.

Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy "gyűjtő" otthonában porosodik. A család most felhívással fordult a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly "teljesen" békében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár