2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt mítosz a vikingekről

2012. augusztus 1. 09:10

Ruhájukat az egész világon csodálták

A vikingek öltözéke iránti csodálat néhány korabeli ábrázolásra vezethető vissza, a kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legtöbb ruha az évszázadok során elenyészett. „Ez a képünk igen csalóka, mivel az a sírokban megmaradt textíliákon és tárgyakon alapul” – fejtette ki Ulla Mannering dán régész. „Néhány esetben pedig nagyon nehéz rekonstruálni, hogy milyen is volt pontosan a vikingek öltözékei. Ráadásul az sem biztos, hogy a sírokba ugyanazokat a ruhákat temették, mint amiket viseltek” – fűzte hozzá.

A kutatók egyelőre abban sem biztosak, hogy volt-e bármilyen különbség a nők és a férfiak öltözködési szokásai között. A nők rendszerint hosszú ruhákat vagy szoknyákat hordtak. A ruhák kétrétegűek voltak: volt egy belső, alsószoknyaszerű vászonréteg, amely finomabb és hűsítő hatású volt, míg a külső réteg gyapjúból készült és sokkal melegebb volt. A férfiak ugyanazt az anyagot viselték, mint a nők, azzal a különbséggel, hogy készítettek nadrágokat is, amelyek lehettek hosszúak vagy térdig érő fazonúak.

A kutatók azt is kiderítették, hogy a vikingek ismerték és szerették a színeket, különösen a kéket és a vöröset. A dánok ősei ráadásul rajongtak a luxuscikkekért (pl. selyem), de az elit tagjai közül ezt csak kevesen engedhették meg maguknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár