2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

2012. július 31. 16:12

„Black Swan”

2007 májusában jelentette be az Odyssey az Atlanti-óceánon a gyarmati időszakban elsüllyedt Black Swan felfedezését. A közel 17 tonnát nyomó 600 ezer ezüstérme, aranyérmék százai, aranymunkák és egyéb leletek minden idők legnagyobb gyűjteménye volt, amelyet az óceán mélyéről hoztak fel. A mélytengeri akció előtt a vállalat több mint 14 ezer digitális fényképet készített a roncsról.

A hajó azon az útvonalon feküdt, amelyen általában a gyarmati időszakban közlekedtek az óceánjárók, azonban a helyszínen semmi sem tudta igazolni a hajó nevét. A Black Swant összefüggésbe hozták az 1804-ben ezen a területen elsüllyedt spanyol hajóval, a Nuestra Señora de las Mercedesszel is, amelynek rakománya a feljegyzések szerint 72 százalékban magánemberek tulajdonát képezte.

A leleteket az Egyesült Államokba szállították, miközben Spanyolország, Peru és néhány szervezet bejelentette követelését a hatalmas kincsre. Sokan például a hajón szállított értékek egykori tulajdonosai leszármazottjainak vallották magukat. Ötéves bírósági huzavona után az amerikai kerületi bíróság helyben hagyta Mark Pizzo atlantai bíró véleményét, amely korábban megállapította, hogy a kincs az 1804-ben elsüllyedt Nuestra Señora de las Mercedes spanyol fregatt fedélzetéről származott. Az Odyssey azzal védekezett, hogy a közelben nem volt egyetlen olyan hajóroncs sem, amelyről azt lehetett volna állítani, hogy minden kétséget kizáróan onnan került az óceán mélyére a kincs.

A bíróság döntése értelmében a kincset Spanyolország és az elhunyt 250 tengerész leszármazottja kapja meg. Továbbra is kérdéses azonban, hogy hol lehet az a további 400 ezer érme, ami a hajóval együtt veszett hullámsírba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár