2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robbanó csokival akarták megölni Churchillt

2012. július 19. 08:54

Egy hetven évvel ezelőtt íródott levélben az áll, hogy a nácik egy robbanó csokoládéval akarták volna eltenni láb alól Nagy-Britannia háborús miniszterelnökét, Winston Churchillt. A merényletet titkosügynökök hajtották volna végre, ami az egyik Rothschild báró fellépése nyomán hiúsult meg.

Hitler bombaszakértői azt tervezték, hogy egy robbanószerkezetet vékony csokoládéréteggel vonnak be, majd azt egy drága fekete-aranypapírba csomagolják.

A németek a Nagy-Britanniában tevékenykedő titkos ügynökeik segítségével akarták elrejteni a csokoládészeleteket abban az étkezőben, ahol a világháború éveiben a háborús kabinet fogyasztotta ebédjét. A csokoládénak álcázott szerkezetben elég robbanóanyag volt ahhoz, hogy bárkit megöljön néhány méteren belül.

A merénylettervet azonban a brit ügynökök hamar felgöngyölítették, s bizalmasan figyelmeztették erről az MI5 egyik magas rangú tisztviselőjét, Lord Victor Rothschildot, még azelőtt, hogy Churchill élete veszélybe került volna.

Rothschild báró – a híres bankárcsalád sarja, aki a civil életben biológusként dolgozott – levelet írt az egységében dolgozó grafikusnak, hogy készítsen poszter méretű képeket, amelyeken a lakosságot figyelmeztették a küszöbön álló akcióra.

A báró Laurence Fishnek címezte 1943. május 4-i keltezésű levelét, amelyet a londoni Parliament Street-i titkos bunkeréből fogalmazott meg. A levelet a művész felesége, Jean Bray találta meg, miután átkutatta elhunyt férje hagyatékát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár