2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Elnöki autók

2012. július 17. 09:21

Roosevelt, Al Capone és a Cadillac

1938-ban két Cadillac kabriót adtak át az amerikai kormánynak: a Queen Mary-t és a Queen Elizabeth-et. A nevüket az óceánjáró hajóktól elnyerő 6,6 méteres és mintegy 3470 kilogramm súlyú autók tekintélyes fegyverarzenállal és egy rádiókészülékkel is fel voltak szerelve. A „két királynő” Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman és Dwight D. Eisenhower elnöksége alatt szolgált.

Az első, speciálisan elnöki használatra tervezett gépkocsi a „Sunshine Special” néven emlegetett 1939-es Lincoln V12 volt, amelyet Franklin D. Roosevelt használt. A limuzin szirénával, világítással, rádióval és a titkosszolgálat ügynökeinek fenntartott kézi fogantyúkkal volt felszerelve.

Az 1928-as Cadillac

A Pearl Harbor elleni japán támadást követően a titkosszolgálat még jobban tartott a Roosevelt elnök elleni lehetséges merényletektől, ezért már másnap, 1941. december 8-án egy páncélozott 1928-as Cadillac 341A Town Sedan-t biztosított az elnöknek, amely a Capitoliumhoz szállította, ahol is elmondta a „Gyalázat napja” néven elhíresült beszédét. Az automobil korábban Al Capone tulajdonában volt, a pénzügyminisztérium foglalta le, s egy garázsban őrizte addig a napig, amíg a világ egyik legbefolyásosabb vezetője a világ egyik legbefolyásosabb bűnöző gépkocsiját át nem vette.

Roosevelt a Sunshine Specialban 1942-ben

Roosevelt addig használta Al Capone autóját, amíg a Sunshine Special-t fel nem szerelték páncélozott ajtókkal, golyóálló gumiabroncsokkal és géppisztolyok részére készült tároló rekeszekkel. A Ford Motor Company az autót az elnöknek évi 500 dollárért adta kölcsönbe. Egészen 1948-ig volt használatban, ma pedig a Michigan állambeli Dearborn városában, a Henry Ford Múzeumban van kiállítva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár