Hitler elfeledett szövetségesei

Felnyitották a Kerkápoly-kriptát

2012. május 30. 14:46 MTI

Felnyitották a Kerkápoly-kriptát Kővágóőrsön a megyei múzeum régészei, hogy a híres család leszármazottai kérésére megállapítsák, pontosan kiknek a maradványait rejti a síremlék.

A leszármazottak úgy tudták, hogy a sírboltban Kerkápoly István, Zala vármegye egykori alispánja, felesége, valamint két gyermek nyugszik. Mint azonban Perémi Ágota, a Laczkó Dezső múzeum régészeti osztályának vezetője szerdán elmondta, két nő és egy férfi, valamint három gyermek csontjaira bukkantak a műemlék kőépületben.

A sírban, amelyet az 1950-60-as években kiraboltak, díszgombokat, szögeket, fa maradványokat, fejfákat is találtak - tette hozzá a szakember.

Kerkápoly Piroska, Kerkápoly István ükunokája elmondta: szeretné a híres család emlékét életben tartani, ezért elkészíttette a családfát is, amelyről a szerdán felhozott csontokat is megpróbálják azonosítani. A kriptát, amelynek felújításához a műemlékvédelmi hivatal pontos iránymutatást adott, az ükunoka szeretné újrafestetni, a csontokat pedig újratemettetni.

Kerkápoly István 1837-1848 között Zala vármegye alispánja, 1830-ban és 1843-1844-ben Zala országgyűlési követe volt. Munkája során Deák Ferenc reformpolitikáját támogatta. Unokatestvére volt Kerkápoly Károly, aki 1870 és 73 között pénzügyminiszterként számos reformot vezetett be, és aki Budapesten, a Kerepesi úti temetőben nyugszik.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!