2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányos műalkotások

2012. május 30. 13:29

A művészet célja, hogy érzelmet, reakciót váltson ki a megfigyelőből. Néha azonban egy festmény, szobor, fénykép vagy egyéb alkotás nem a művész által elvárt választ váltja ki a szemlélőből. Erre a legjobb példa a legutóbbi dél-afrikai kiállítás, ahol egy kép fedetlen nemi szervvel ábrázolja a nőügyeiről és korrupciós botrányairól is ismert Jacob Zuma dél-afrikai elnököt. A johannesburgi Goodman Gallery azóta megegyezett Zuma pártjával: a bírósági eljárás megszüntetéséért cserébe leveszi a falról a festményt. Persze arra is akadt példa a történelemben, hogy egy botrányos alkotás évszázadokon át "kísértsen". Most ezekből adunk közre válogatást.

A dárda

A Brett Murray készítette A dárda című festmény a Dél-Afrikai Köztársaság elnökét, Jacob Zumát ábrázolja, kiemelve annak nemi szervét. A provokatív alkotás villámként csapott le a művészvilágon belül, s szinte az egész országot lázba hozta. A kritikusoknak nem tetszett a mű, véleményük szerint nem csak vulgáris, hanem még csak nem is eredeti, hiszen a művész ugyanabban a stílusban és színsémában dolgozott, mint Shepherd Fairey, aki a Barack Obama elnököt ábrázoló híres posztert készítette.

Természetesen a művészetpártolók sem voltak oda a mű láttán. Ráadásul néhány nappal ezelőtt a Zuma-szimpatizánsok megrongálták a művet, piros X-et rajzolva az arcára, s fekete festéket kenve a portréra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár