2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a Watergate-botrány egyik fontos szereplője

2012. április 23. 12:30 MTI

Meghalt Charles Colson, a Richard Nixon amerikai elnök lemondásához vezető Watergate-botrány egy fontos szereplője, a republikánus elnök "ördögi zseniként" emlegetett közeli tanácsadója, aki még börtönben is ült az Amerikát megrázó ügy messzire vezető szálai miatt.

Charles "Chuck" Colson szombaton halt meg egy Virginia állambeli kórházban, agyvérzés következtében - közölte az általa alapított jótékonysági szervezet.

A férfi 1969 és 1973 között tevékenykedett Richard Nixon közeli tanácsadójaként, az elnök egyik legfőbb támasza volt, hírhedtté vált mondása szerint saját nagyanyján is átgázolt volna, hogy újraválasztassa Nixont. A Washington Post 1972-ben a "mocskos trükkök mestereként" jellemezte.

Tanácsadói minőségében titkos mozgatója volt a Watergate-ügynek, amelynek részeként a republikánus Fehér Ház Richard Nixon jóváhagyásával 1972-ben elrendelte a Watergate-épületben lévő demokrata párti választási iroda lehallgatását. Ő állította össze Nixon hírhedt "ellenséglistáját".

A Washington Post két újságírója, Bob Woodward és Carl Bernstein által felfejtett botrány végül 1974-ben Nixon elnök lemondásához vezetett, Colson hét hónapot töltött börtönben az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, de nem közvetlenül a Watergate-botrányban felmerült vádak, hanem a nyomozás során felderített másik botrány, Daniel Ellsberg elemző lejáratásával kapcsolatos ügy miatt.

A rácsok mögött - ahogy fogalmazott - "vallásos ébredést" élt meg, szabadulása után mindenekelőtt Prison Fellowship nevű szervezete révén hallatott magáról. Könyveket írt, többször is már-már hálát adott, hogy szabadságvesztésre ítélték, és így módja volt megváltozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár