2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Századik születésnapját ünnepli az Universal

2012. május 6. 13:36 MTI

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a hollywoodi Universal filmstúdió, ahol olyan filmek születtek, mint a Ne bántsátok a feketerigót!, A cápa, a Távol Afrikától vagy A Nyugaton a helyzet változatlan.

A Universalt 1912. április 30-án New Jerseyben alapította egy német emigráns, Carl Laemmle, aki később Hollywood alapító atyáinak egyike lett. A stúdió gyorsan fejlődött és a terjeszkedéshez új helyre volt szüksége. Az örök napsütés, az olcsó föld Kaliforniába csábította a filmes céget, ahol egy korábbi baromfitelepet vásároltak meg a stúdió céljaira - idézte fel a kezdeteket a BBC online beszámolója (bbc.co.uk).

A stúdió az évtizedek alatt önálló várossá nőtte ki magát: a világ legnagyobb filmprodukciós telepévé. A Hollywood peremén elhelyezkedő Universal City a filmkészítés egyik fellegvára, amelyben a hangszigetelt stúdiókon és az értékes archívumokon kívül egyebek mellett filmes témapark is található.

"Nem arra készültek, hogy ekkora multimédia birodalmat építenek, amit ma láthatunk. Szerintem ez meghaladja a legvadabb álmaikat is" - mondta el Jeff Pirtle, az NBC Universal archívumainak és gyűjteményeinek igazgatója.

A filmtörténet olyan legendás rendezői dolgoztak a Universalban, mint Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Martin Scorsese vagy Ron Howard. A stúdió azzal ünnepli 100. születésnapját, hogy legnagyobb sikerei közül 13 filmet digitálisan felújít és Blu-ray, valamint DVD-formátumban hozza őket ismét forgalomba.

A leporolt filmek között szerepel A Nyugaton a helyzet változatlan, a Madarak, az 1931-es Dracula, a Frankenstein, A cápa, a Schindler listája, A nagy balhé és a Ne bántsátok a feketerigót! is. A digitális munka rendkívül aprólékos és nagyon időigényes, mert a szakemberek célja, hogy valóban az eredeti állapotnak, a rendező eredeti szándékának megfelelően állítsák helyre a képkockákat.

Pirtle hangsúlyozta: az általa vezetett archívum a digitális korszakban is feladatának tartja, hogy megőrizze és konzerválja a filmkészítés korábbi módjait. A szakember szerint Hollywoodnak az új technológia felkarolása mellett fontos feladata a közönség megtartása. Mint fogalmazott: amíg lesznek olyan emberek, akik azért gyűlnek össze egy teremben, hogy együtt élvezzék a filmeket, addig a film varázsa is tovább él.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár