Legendás apák és fiúk

Emlékkötet a 175 éves szekszárdi vármegyeházáról

2012. április 27. 09:28 MTI

Emlékkötet jelent meg az idén 175 éves szekszárdi vármegyeháza történetéről, amely a Pollack Mihály tervezte épületen keresztül betekintés nyújt az egykori vármegye világába is.


A 375 példányban, a Tolna Megyei Levéltár és a Tolna Megyei Önkormányzat kiadásában napvilágot látott kötetet csütörtökön a szerző, Cserna Anna főlevéltáros, Várady Zoltán, a levéltár igazgatója és Viliminé Kápolnás Mária lektor mutatta be a megyeházán kialakított Pollack kávézóban.

Az igényes kivitelű album száz oldalon mintegy negyven forrás közlésével, 74 színes és fekete-fehér képpel illusztrálva kilenc fejezetben tárgyalja a vármegye, valamint a vármegyeháza történetét a középkortól a 20. századdal bezáróan. A könyv külön fejezetet szentel az épület helyén állt egykori bencés apátságnak, amelyet 950 éve alapítottak.

A kötet egyik újdonsága a technikai kivitelezés, az a törekvés, hogy a kiadvány blikkfangos legyen - fogalmazott Várady Zoltán. Megjegyezte, hogy nem hagyományos levéltári tanulmánykötet készült, hanem három témakört - az apátsági épület történetét, az arra ráépülő későbbi megyeháza korszakait és a vármegye apparátusának leírását - egybefűző album, amely forrásközlésekkel a szakmai elvárásainak is megfelel.

A könyv több, a középkori apátságot ábrázoló illusztrációja a megyeháza - már átadott, de jelenleg zárva tartó - állandó kiállításán is látható lesz. Az emlékkötet bemutatóján az épület 3D-s rekonstrukciójából a látványos grafikákat készítő cég vezetője, Balogh András adott ízelítőt.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!