Hitler elfeledett szövetségesei

Öt filmes mítosz a Titanicról

2012. április 15. 11:24

Száz évvel ezelőtt a Titanic teljes sebességgel nekirobogott egy jéghegynek, két és fél órával később pedig az Atlanti-óceán mélyére süllyedt több mint 1500 férfivel, nővel és gyermekkel. Ez a szörnyű veszteség számos filmet, dokumentumfilmet és összeesküvés-elméletet ihletett meg. Vajon a filmek különböző változatai mennyiben segítettek megerősíteni avagy létrehozni ezeket a legendákat?


Elsüllyeszthetetlen

Cameron Titanicjában a hősnő anyja felnéz Southampton kikötőjében a gőzösre, és ezt mondja: „Szóval ez a hajó az, amit elsüllyeszthetetlennek mondanak.” Talán ez a legnagyobb mítosz, amely a Titanicot körbelengi, véli Richard Howells. A népszerű értelmezéssel ellentétben a White Star Line vállalat érdemben soha nem állította, hogy a Titanic elsüllyeszthetetlen lenne, és senki sem beszélt erről a kétes tulajdonságról a tragikus események bekövetkezte előtt.

Bár a filmszínház a Titanic szörnyűsége után 15 évvel született meg, az első néma filmhíradók gyakran mutattak az eseményről felvételeket, de csak nagyon keveset magáról a hajóról. Ennek az volt az oka, hogy a Titanickal elsüllyedése előtt szinte alig foglalkoztak. A Titanic testvérhajója, az Olympic tulajdonképpen ellopta a showt nővérétől a Southampton és New York közötti 1911-es útja során.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!