2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

UNESCO-védelem alá kerül a Titanic

2012. április 5. 15:55 MTI

Védelme alá veszi a száz éve elsüllyedt Titanic luxusgőzöst az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) víz alatti kulturális örökségvédelmi konvenciója - jelentette be csütörtökön a nemzetközi szervezet.


A konvenció több mint egy évtizede a tengerek, óceánok, tavak, folyók mélyén fellelhető régészeti helyszínek védelmére született, mindeddig negyvenegy ország csatlakozott hozzá.

A legendás Titanic luxusgőzös 1912. április 15-re virradóra süllyedt el, miután nekiütközött egy jéghegynek. Az 1500 halálos áldozatot követelő katasztrófát számos film és könyv örökítette meg. A hullámsírban fekvő hajó számára csak a 2001-ben megkötött konvenció biztosíthatja a teljes körű védelmet - olvasható az UNESCO honlapján (www.unesco.org).

A Titanic roncsai mintegy négyezer méter mélyen fekszenek Új-Fundland partjai közelében. Mivel ez a terület nemzetközi vizekhez tartozik, egyetlen állam sem támaszthat kizárólagos jogot a roncsokra. A Titanic mindeddig azért nem kerülhetett a konvenció védelme alá, mert az csak a több mint száz éve elsüllyedt objektumokat védi.

Ezentúl a konvencióhoz tartozó országoknak joga van közbelépni a Titanic roncsainak védelmében, fellépni a roncs kifosztása ellen. Felügyelhetik a roncs körüli kutatásokat, és az illegálisan felhozott tárgyakat is joguk van visszaszerezni. "A Titanic pusztulása örökre megmarad az emberek emlékezetében, és örülök, hogy mostantól a maradványai az UNESCO konvenciójának védelme alá kerülnek" - jelentette ki Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, emlékeztetve arra, hogy ezernyi további elsüllyedt hajó vár védelemre. "A régi hajóroncsok régészeti helyszínei tudományos és történelmi értékek hordozói, amelyekhez ugyancsak emberi tragédiák fűződnek, ezért tisztelettel kell kezelni azokat" - figyelmeztetett Bokova.

Csupán a Földközi-tengerben több mint 150 elsüllyedt város található, némelyik akkora mint Pompeji, és akad köztük ötezer éves is. Az Északi-tenger mélyén a közelmúltban több mint 300 ezer éves szerszámokat is találtak. Ezek a régészeti lelőhelyek nincsenek biztonságban az idegenforgalom, a vonóhálós halászat és a horgászat miatt. Az UNESCO 2001-es konvenciója biztosítja az ipari tevékenység hatásainak minimalizálását és felhívja a politikusok figyelmét a helyszínek védelmére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár