2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású Munkácsy-kiállítás nyílik Bécsben

2012. március 29. 16:43 MTI

Munkácsy Mihály életművéből nyílik átfogó kiállítás a hét végén Bécsben - közölték csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében az osztrák fővárosban.

Mintegy hatvan, az életmű különböző műfajait és stílusait képviselő festmény és negyven más műtárgy látható két hónapon át a Künstlerhausban a Munkácsy Alapítvány szervezésében. A tárlaton más főművek - mint a Rőzsehordó nő, a Siralomház és a Poros út című festmények - mellett bemutatják a monumentális Krisztus-trilógiát is.

Ausztriában most első alkalommal látható olyan kiállítás, amely átfogó képet kínál Munkácsy Mihály (1844-1900) munkásságáról. Mint arra a Magyar Nemzeti Galéria, a tárlat anyagának egyik fő kölcsönzője rámutatott, szintén először látható külföldön együtt a Krisztus-trilógia. Ennek egyik darabja, a Krisztus Pilátus előtt 130 év után "tért vissza" a Küntlerhausba. A jelenleg a kanadai Hamilton Galéria birtokában lévő festményt 1882-ben ugyanitt mutatták be a közönségnek, nagy sikerrel. Akkor 45 nap alatt mintegy 50 ezren tekintették meg.

A Nemzeti Galéria anyaga mellett a kiállítás jelentős részben Pákh Imre műgyűjtőnek, a Munkácsy Alapítvány alapítójának a gyűjteményéből került ki. "A két nagy gyűjtemény kiegészíti egymást és együttesen mutatja Munkácsy életművének azt a sajátosságát, hogy a festő korabeli rendkívüli sikere miatt az életmű szétszóródott a világban" - mondta a sajtótájékoztatón Bakó Zsuzsanna, a tárlat magyar kurátora. Míg a Nemzeti Galériában a korai realista, népi életképek találhatók meg, addig a Pákh-gyűjtemény a nemzetközi aukciókon felbukkanó képekből áll - hangoztatta. Ezek elsősorban az 1880-as évek tájképei, életképei, portréi, szalonképei.

Bécs és Budapest ugyanazokkal a közös közép-európai kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkezik - emelte ki Szücs György, a Nemzeti Galéria főigazgatója. A Munkácsy-kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy a hasonlóságokat és a különbségeket is bemutassa a XIX. század utolsó harmadának festészetén keresztül - mondta.

A Bécsben kiállított bibliai tárgyú sorozat másik két eleme, az Ecce Homo (1896) a debreceni Déri Múzeum, a Golgota (1884) Pákh Imre gyűjteményébe tartozik. Az utóbbi két műtárgy az 1990-es évek közepe óta tartós letétben van a debreceni múzeumban. A Déri Múzeum épülete jelenleg átépítésen és korszerűsítésen megy keresztül, így a Krisztus-trilógia egy felújított kiállítótérbe kerül majd vissza - mondta Szücs György.

Munkácsy Mihályt a XIX. században a legnagyobb festők között tartották számon, de külföldön a XX. században jórészt feledésbe merült - mutatott rá Pákh Imre. Az alapítvány egyik fő célja helyreállítani a festőművész ismertségét és elismertségét.

Munkácsy legnagyobb festménye, a Reneszánsz apoteózisa című mennyezetfestmény a bécsi Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) előcsarnokát díszíti - emlékeztetett Peter Bogner, a Künstlerhaus igazgatója. Elmondta azt is, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan ez az alkotás kedvezményes belépővel tekinthető meg.

A mintegy 650 darabra tehető Munkácsy-életműből mintegy háromszáznak a holléte ismert pontosan, a többi ismeretlen gyűjtőknél, illetve magánkézben van - mondta el Pákh Imre. Számos festmény került az Egyesült Államokba. A Pákh-gyűjteményben körülbelül félszáz Munkácsy-kép található. Mint azt Bakó Zsuzsanna elmondta, a Nemzeti Galériának is megközelítőleg félszáz festmény, a grafikákkal és vázlatokkal együtt mintegy száz műtárgy van a birtokában.

A tárlat március 31-től június 3-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár