Hitler elfeledett szövetségesei

Mit evett Nelson admirális legénysége?

2012. március 27. 12:16

Sózott marhahús, kétszersült és faggyú. Szigorú diétára fogták a napóleoni háborúk brit tengerészeit, akikre ugyanolyan sanyarú sors várt a tengeren, mint azt a kétszáz évvel korábban élt sorstársaik már megtapasztalták.


A kutatócsapat az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban közölt tanulmányban arra is rámutatott, hogy milyen keveset változtak Erzsébet királynő kora óta a tengerészek táplálkozási szokásai. Az oxfordi Mark Pollard professzor vezette kutatás 80 olyan matróz csontjait vette alaposabban szemügyre, akiket a plymouthi és a portsmouthi Royal Naval Hospital temetőiben helyeztek végső nyugalomra.

„A kollagén izotópvizsgálatából sikerült következtetnünk a táplálkozásra. Ezeket az adatokat összehasonlítottuk a primer forrásainkkal, amiből még pontosabb képet kaptunk Nelson admirális legénységének életéről” – magyarázta Pollard.

A 18. század végén a brit Királyi Haditengerészet összesen 70 ezer tengerészt foglalkoztatott. Élelmezésük önmagában hatalmas logisztikai kihívást jelentett, de kihívás volt maga a tengeren töltött élet is: a matrózok kizárólag lisztet, zabdarát, faggyút, sajtot, sört, disznóhúst, sózott tőkehalat és kétszersültet fogyaszthattak.

A kutatócsapat végül összevetette az így kapott adatokat az 16. századi hadihajón, az 1545-ben elsüllyedt Mary Rose-on szolgáló 18 tengerész csontjaival. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tengeri diéta lényegében semmit sem változott két évszázad alatt.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!