2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

London titokban fegyverezte volna fel a Vichy-kormányt

2012. március 20. 10:22 MTI

A brit hadsereg 1942-ben egy titkos terv keretében fegyvereket akart juttatni a franciaországi kollaboráns Vichy-kormánynak, hogy az így szabaduljon fel a német megszállás alól; a műveletről Winston Churchill akkori brit miniszterelnök és Charles de Gaulle tábornok, a francia ellenállás vezetője sem tudott - tudta meg a BBC brit közszolgálati televízió.

A titkos dokumentumokat a BBC hétfő esti adásában tették közzé, amelyben Eric Grove, az északnyugat- angliai Salford Egyetem történésze számolt be ezzel kapcsolatos kutatási eredményeiről. A dokumentumok tanúsága szerint 1942 májusában titkos tárgyalás zajlott a brit katonai vezetés és a kollaboráns Vichy-rezsim között, s ezt követően Alan Brooke, a brit hadsereg legfőbb katonai vezetője beleegyezését adta a Philippe Pétain által vezetett Vichy-kormány erőinek felfegyverzésére.

Ám a tervet novemberben végleg elvetették, miután amerikai csapatok érkeztek a francia bábkormány által ellenőrzött észak-afrikai területekre, s erre válaszolva a németek megszállták Franciaország teljes területét, végleg megszüntetve a Vichy-kormány látszólagos függetlenségét.

Grove egyébként úgy fogalmazott, hogy meglepte a felfedezés. "Szíriában harcoltunk a vichy-i Franciaországgal 1941-ben, sőt, 1942 májusában még a Vichy-erőkkel küzdöttünk Madagaszkáron. Azután pedig arról beszélünk, hogy felfegyverezzük a kollégáikat Franciaországban?" - mondta a történész.

A BBC által idézett dokumentumok szerint sem Churchill-t, sem de Gaulle-t nem tájékoztatták, tartva a brit és francia vezetők ezzel kapcsolatos reakciójától. Henry Rousso francia történész szerint a terv sikere esetén elképzelhető, hogy a háború utáni Franciaország történelme egészen másként alakult volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár