2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Titanic múzeum nyílik Belfastban

2012. március 19. 09:34 MTI

A Titanic történetét a tervezésétől a hajótörésig bemutató múzeum nyílik március 31-én Belfastban, ahol a híres óceánjárót száz éve megépítették.

A négy hajóorrt ábrázoló, csillag formájú hatszintes épület a régi belfasti hajógyár területén áll. A hajóorrok mérete azonos az 1912. április 15-én, az angliai Southamptonból New Yorkba tartva első útján elsüllyedt óceánjáróéval. Az épület belsejében a munkások most végzik az utolsó simításokat a kilenc interaktív kiállítóteremben.

"Világszerte számos, a Titanicra kihegyezett szórakoztató intézmény van, amelyeknek semmi közük az óceánjáróhoz. Ez lesz a legnagyobb és az egyetlen, amelynek van hiteles mesélnivalója" - mondta Tim Husbands, a múzeum igazgatója.

A látogatók az eredeti kabinok tárgyait bemutató tárlók előtt ábrándozhatnak az első osztályú kabinok pompájáról és felmérhetik, mennyire szűkösek voltak a kabinok a harmadik osztályon. A múzeumban nincsenek eredeti tárgyak, az étkészletektől a bútorokig mindent az eredeti mintájára gyártottak le újra.

A 2224 utas közül 1514 halálával végződő hajótörésnek szentelt bemutatóteremben drasztikusan lecsökken a hőmérséklet, eluralkodik a borzalom. A fogadásoknak szánt két felső emeleten megtalálható a hajó híres díszlépcsőjének másolata, amelyet James Cameron 1997-ben forgatott filmje tett híressé.

A múzeum létrehozása kilenc évig tartott, ebből három az építéssel telt el, és 97 millió fontba (34 milliárd forintba) került, magán és közpénzekből finanszírozták. Az első évben 425 ezer látogatót várnak és Belfast külföldi turistákra is számít. "Ez a mi Eiffel-tornyunk, Guggenheim Múzeumunk" - mondta Claire Bradshaw marketingigazgató, aki abban bízik, hogy a múzeum teljesen megváltoztatja majd a városukról kialakított képet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár