2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folyosó az olasz király szobra alatt

2012. március 12. 10:24 MTI

Rendkívüli restaurálási megoldást alkalmaznak Milánó főterén: II. Viktor Emánuel lovasszobrát egy földalatti alagúton keresztül állítják helyre.

Az idő foga szabályosan szétrágta az Olaszország egységesítéséről ismert király szobrát. A II. Viktor Emánuelt lóháton ábrázoló bronz alkotás a milánói székesegyház előtti teret díszíti. A város műemlékvédelmi felügyelősége az itáliai egység tavaly ünnepelt százötvenedik évfordulóján vette észre, hogy a szobrot a darabokra esés fenyegeti. A beavatkozás mostanáig késett, mivel a restaurátorok nem tudták, miként fogjanak hozzá - írta a Corriere della Sera napilap milánói kiadása.

A megoldás váratlanul érkezett: észrevették, hogy a szobor alatt földalatti alagút húzódik. A talapzat déli oldalát díszítő oroszlánnál lehet lemenni a tér padlózata alá, ahol egy szűk folyosó a szobor belsejéig vezet. Mint kiderült, eredetileg innen, belülről rögzítették a szobrot a teret fedő kőburkolathoz. A számos olasz város főterét díszítő II. Viktor Emánuel-szobrot Milánó 1878-1894 között állítatta. Ercole Rosa szobrászművész alkotása több mint száz évvel ezelőtt százezer lírájába került a városnak. A mostani, három hónapig tartó restaurálásért a jelenlegi milánói önkormányzat száznegyvenezer eurót fizet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár