2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Könyv a habánok kerámiaművészetéről

2012. február 14. 17:26 MTI

A habánok kerámiaművészete címmel megjelent A Kárpát-medence kerámiaművészete című sorozat negyedik kötete, amelyben Václav Havel nemrég elhunyt cseh államfő gyűjteményéből is szerepel 28 tárgyfotó.

Az albumban, amelyet a Kieselbach Galériában mutattak be kedden, 581 habán tárgy - jellegzetes kék, sárga, zöld színezésű kupa, korsó, bokály ónfedéllel, fűszertartó, tányér - színes fotótója látható majdnem 400 oldalon. Az albumban a képaláírások magyar, angol és cseh nyelven olvashatók. A kötet gazdag filológiai apparátusa is három nyelvű.

A kötet végén benne van a felhasznált irodalom, a földrajzi helységnevek mutatója, a gyűjtemények jegyzéke, a fotósok listája, az ismertebb gyűjtemények fölsorolása az elmúlt 150 évből, és külön táblázat tartalmazza a tárgyak méretét.

Vörösváry Ferenc az album és egyben a népi kerámiákat bemutató könyvek sorozatszerkesztője elmondta, hogy Európa egyik kiemelkedő kerámiakultúrájának, a habánok kerámiaművészetének képes albumához nyolc ország, köztük Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria, Magyarország csaknem 50 múzeuma és 20 magángyűjteménye szolgált képanyaggal.

A habánokat, az újkeresztyéneket a 16-17. században hitük miatt elüldözték a mai Svájc és Tirol területéről, Morvaországban, a Magyar Királyság területén pedig főleg a Felvidéken és Erdélyben telepedtek le. Ónmázas, ecsettel festett fajanszot készítettek sárga, zöld és kék színekkel. A technikát Itáliából, Faenzából - fehér alapon reneszánsz díszítésű tárgyak - hozták.

Vörösváry Ferenc kiemelte, hogy Václav Havel cseh államfő 400 darabos, nagyapjától örökölt habán kerámiagyűjteményéből 28 kiemelkedő darab színes fotója bekerült a könyvbe. Havel anyai nagyapja, Hugo Vavrecka mérnök volt, majd ő lett Csehszlovákia első budapesti nagykövete.

Réti László ügyvéd, a kötet egyik szerzőjének tulajdonában van Magyarország legnagyobb habán kerámiagyűjteménye, s párját ritkító kollekciója 73 darabjának fotója került az albumba.
Jankovics Marcell Kossuth-díjas animációs filmrendező többek között kiemelte, hogy az album katalógusszerű, a témát alaposan körüljáró mű megkerülhetetlen lesz a kutatásban.

Vörösváry Ferenc közölte, hogy eddig megjelent az Erdély, a Holics, Tata és Buda, valamint az Alföld népi kerámiaművészete. A habán kerámiát bemutató a negyedik kötet, és úgy tervezi társkiadójával, Kieselbach Tamással, hogy ősszel megjelenik az ötödik kötet, a Dunántúl és a Felső Tiszavidék kerámiaművészete címmel. A népi kerámiával foglalkozó köteteket a nagy könyvesboltokban lehet megvásárolni és a kiadónál - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár