2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb maja felirat jelzi a világvégét

2011. november 29. 08:37

A mexikói régészeti intézet múlt héten maga jelentette be, hogy megtalálták a maják vitatott próféciájáról szóló második utalást az egyik faragott kövön Dél-Mexikóban. Az intézet szerint a 2012-es apokalipszisről szóló tévhitek elterjedése a fejlett világ bűne.

A legtöbb szakértő eddig a mexikói-öböli Tortuguero-nél talált kőre alapozta azt az állítását, miszerint a maják 2012-re jósolták a világ végének bekövetkeztét. A Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet bejelentése szerint azonban létezik még egy utalás a vészjósló időpontra, nevezetesen Comalcalco romjainál. A hely érdekességét az adja, hogy a szentély téglából épült, amely igen ritka alapanyagnak számított a maja templomok között.

Arturo Mendez, az intézet szóvivője elmondta: a felirattöredéket évekkel ezelőtt találták meg, s azóta komoly vizsgálatokat végeztek rajta. A szakértők között a különböző internetes fórumokon már megindult az eszmecsere a „Comalcalco-tégla” üzenetéről. „Néhányan azt mondják, ez egy újabb utalás 2012-re, de én nem vagyok erről meggyőződve” – mondta el David Stuart, az austini Texasi Egyetem epigráfusa.

A dátum a 13. baktun végével esik egybe. Egy baktun körülbelül négyszáz évnek felel meg, a tizenhármas szám pedig a majáknál különleges jelentőséggel bírt. A nagy kör (vagy hosszú számítás) i.e. 3114-ben kezdődik, a 13. baktun vége pedig 2012. december 21-re esik. Stuart szerint azonban a téglán olvasható időpontnak nincs profetikus tartalma, mivel nem a jövőre utal, hanem egy múltbeli cselekményt reprezentál.

A régészeti intézet régóta tiltakozik a jóslat téves értelmezése ellen, ami szerinte a nyugatiak műve. Szakértők szerint ugyan a maják tényleg ciklusokban gondolkodtak és számoltak, de az egyes korszakok végét illetően nem voltak apokaliptikus vízióik. A 2012-es évre vonatkozó jóslatokkal kapcsolatos babonás hiedelmek eloszlatása végett hatvan maja-kutató részvételével megrendezett konferenciát hívnak össze a jövő héten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár