2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erotika az Erzsébet-kori Angliában

2011. december 16. 11:17 Discovery News

Római szerzőt idéz 16. századi erotikus tartalmú levelében az egyik legbefolyásosabb angol katolikus nő, de szerelme valószínűleg viszonzatlan maradt.

450 évvel ezelőtt, amikor Angliában forrtak az indulatok a vallás körül, a katolikus Elizabeth Dacre elegáns, itt-ott erotikus tartalmú levelet írt a protestáns Sir Anthony Cooke-nak, VI. Edward magántanítójának.

A verset a Nyugat-virginiai Egyetemi Könyvtárban, egy Chaucer-másolat közé rejtve fedezte fel az egyetem vendégprofesszora, Elaine Treharne, aki miután latinból angolra fordította, megerősítette a költemény szerzőjének személyét. A részletek a Renaissance Studies című folyóirat legújabb számából derülnek ki.

Treharne nem biztos benne, hogy a levél elolvasása után bármiféle románc kialakult volna kettejük között. Lehet, hogy pusztán stílusgyakorlatról van szó – fejtette ki a professzor. Elizabeth pedig mindent bevetett, még az egyik, pajzán verseiről elhíresült római kori szerző, Martialist is idézi, amikor a férfi "dagadó formájáról" értekezik.

Dacre Elizabeth Leybourne néven látta meg a napvilágot 1536-ban. 1553-ban, mikor Cooke elhagyta az országot, Dacre még csak 17 éves volt, a férfi pedig a negyvenes éveiben járt. Ebben az évben hunyt el Cooke felesége, majd magához vehette a lányt, aki egyből beleszerethetett. Két évvel később egy angol báró, Thomas Dacre vette el Elizabethet.

Férje halála után a lány mégse hozzá, hanem Thomas Howard norfolki herceghez ment feleségül. Ezt a kutató ésszerű, politikailag motivált lépésnek nevezi, mondván, mindketten hatalmas földbirtokkal rendelkeztek. Ugyan a királynő mögött az egyik legnagyobb hatalmat ő élvezhette a monarchián belül, ennek nem örülhetett sokáig, mivel 1567-ben szülés közben elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár