A vörösterror 133 napja

Itthonról segíthetik a beregszászi levéltár anyagainak digitalizálását

2011. november 14. 12:32 MTI

A tervek szerint Magyarország támogatásával digitalizálják a Kárpátalja Megyei Állami Levéltár beregszászi fiókintézetében őrzött okmányokat.

A beregszászi levéltár dokumentumainak digitalizálásáról a magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottság közelmúltban tartott ungvári ülésén fogalmaztak meg a felek ajánlást. Ennek folyományaként tárgyalt a kérdésről Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a napokban Kárpátalján tett látogatása során, amelyről legfrissebb számában számolt be a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A tervezett digitalizálással kapcsolatban Hóvári János a lapnak elmondta: az egykori Bereg és Ugocsa vármegyei levéltári anyagokat őrző intézménynek nincs szigetelése és nedves, így állaga napról napra romlik. "Évek óta próbálkozunk azzal, hogy felajánljuk a segítségünket ebben az ügyben" - közölte, hozzátéve, hogy a levéltár vezetése sokáig nem volt partner, ám most úgy tűnik, hogy a helyzet megváltozott. A helyettes külügyi államtitkár szerint a megoldás egyik formája lehet ezeknek az anyagoknak a digitalizálása, mivel azok ily módon megmenthetők az utókor számára. Úgy vélte, hogy meg kell oldani az anyagok megfelelő tárolását is.

Mint kifejtette, a magyar fél fontosnak tartaná a beregi-ugocsai hagyományok megőrzése érdekében, hogy a levéltár anyaga Beregszászon maradjon, azaz ne vigyék át Ungvárra. Így a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói kutathatják az anyagokat - emlékeztetett.

Hóvári János azt is elmondta, hogy egyelőre csak puhatolózó megbeszéléseket folytatnak az ügyben, megjegyezve, hogy azt szeretné, ha az elkövetkező hónapokban a Magyar Országos Levéltár munkatársai Beregszászba látogatnának, miként már korábban is tették, és egy szakmai jelentést készítenének a legfontosabb teendőkről.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!