2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Ősbemutató Tormay Cécile regényéből

2011. november 10. 13:30 MTI

Ősbemutatót tartanak csütörtökön a kecskeméti Katona József Színház kamaraszínházában: A régi ház című Tormay Cécile-regény színpadi változatát mutatják be Dunai Tamással a főszerepben.


A regény önéletrajzi ihletésű, mert az írónő családja is, mint a regénybeli Ulwing család, Németországból települt Magyarországra és kapcsolódott be az ország építésébe a 19. században - mondta Cseke Péter, a darab rendezője, egyben a kecskeméti Katona József Színház igazgatója.

"A regényben gyönyörű volt számomra, ahogy arról ír, hogy a magyarok mennyire befogadóak voltak, s a család teljesen magyarrá vált" - utal a regény olvasásakor szerzett élményére a direktor, aki elhatározta, hogy színpadra állítja a művet.

A családregény több generáción át egy unoka, Anna szemén keresztül követi az Ulwingok életét, a házét, amely túléli a viharos történelmi időket, a háborút, a nélkülözést, a tűzvészt és az újjáépítést - fogalmazott Cseke Péter. Hozzátette: a polgári élethez ragaszkodó Anna, valamit a földhöz, a természethez ragaszkodó férje későn jön rá arra, hogy probléma van a kapcsolatukban, mert a férfi nem mondja, a feleség pedig nem kérdezi, hogy mi a gond.

Cseke Péter beszámolt arról, Deres Péter kérte fel arra, hogy írjon a regényből egy színpadi változatot és Németh Virággal, a színház dramaturgjával egy szép és érzelmes történetet alkottak. Az igazgató-rendező szerint a mai hangos és rohanó világunkban is vannak igazi érzelmek, igazi szerelmek, igazi pátosz, ki nem mondott vágyakozások, amit szeretne a darabon keresztül bemutatni.

Tormay Cécile (1875-1937) 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként a Corvin-koszorú tulajdonosa lett, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett székbe. 1937-ben jelölték Nobel-díjra, de a döntés előtt meghalt. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár