2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kulturális népirtás következménye a tibetiek önégetése

2011. november 7. 13:02 MTI

A már szinte "kulturális népirtással" felérő szigorú kínai felügyelet áll a dél-kínai önégetések hátterében - jelentette ki hétfőn Tokióban a dalai láma.

Legkevesebb 11 tibeti gyújtotta fel magát idén tiltakozásul a kínai vezetés elnyomó politikája ellen. Az esetek többsége a Szecsuan (Sichuan) tartománybeli, túlnyomórészt tibetiek lakta Apa (Aba) megyében történt.

A tibeti kisebbség vallási és szellemi vezetője sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy "még a Tibetbe látogató kínaiak is tapasztalhatják, milyen szörnyű a helyzet (...) egyfajta kulturális népirtás folyik". A kínai tisztviselők az elmúlt 10-15 évben keményítettek Tibet elleni politikájukon, ezért történnek ilyen szomorú események, amelyek a kilátástalanság következményei - tette hozzá.

A múlt héten egy szerzetesnő belehalt abba, hogy felgyújtotta magát, míg egy másik tibeti múlt pénteken Kína indiai nagykövetsége előtt lobbantotta lángra ruháját, és a lábán súlyos égési sérüléseket szenvedett. Peking szerint a dalai lámának, aki 1959-ben menekült Tibetből Indiába egy sikertelen felkelést követően, viselnie kell a felelősséget az önégetésekért.

Kína, amely vaskézzel kormányozza Tibetet, amióta a kommunista hadsereg bevonult a területre 1950-ben, azt állítja, hogy a dalai láma az erőszakos szeparatizmus támogatója, de ezt a tibeti vallási vezető tagadja. Hétfőn is azt hangoztatta, hogy teljesen elkötelezettek az erőszakmentesség elve iránt, az általa képviselt politika pedig igazi autonómiát akar Tibet számára, nem elszakadást Kínától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár