2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kína kitiltotta a külföldi turistákat Tibetből

2009. szeptember 22. 17:54 MTI

Átmenetileg nem utazhatnak külföldi turisták Tibetbe - közölték Kínában hivatalos forrásból. A tibeti turizmust felügyelő hivatal illetékese elmondta, keddtől nem utazhatnak külföldi turisták Tibetbe, de akik már ott vannak, azoknak nem kell elhagyniuk az autonóm területet.

Az intézkedést a népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából tervezett pekingi ünnepségek miatt vezették be. Az október 1-jei megemlékezések miatt - amelynek keretében lesz katonai felvonulás, óriási tűzijáték, és Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök is beszédet mond - szerte az országban szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Külföldiek rendes körülmények között is csak külön hivatalos engedéllyel látogathatnak el Tibetbe, a kényesebb időszakokban pedig általában egyáltalán nem utazhatnak oda. Tavaly márciusban sok - kínai hivatalos adatok szerint 22, de tibetiek szerint ennél jóval több - halálos áldozatot követelő zavargások voltak Tibetben.

Kína arra hivatkozik, hogy Tibet a 13. század közepe óta a birodalom része, a tibetiek viszont arra, hogy a himalájai terület fennállása alatt szinte végig lényegében önállóan intézte ügyeit. A tibetiek közül sokan attól tartanak, hogy a kínai fennhatóság és a gazdasági kizsákmányolás miatt lassan eltűnik hagyományos buddhista kultúrájuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár