2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Leonardo és Michelangelo Rómában

2011. október 31. 10:05 MTI

Leonardót és Michelangelót ünnepli Róma: az itáliai reneszánszt képviselő művészek alkotásait egy időben két kiállítás mutatja be ritkán látott rajzokkal.


Mintha a két zseni műhelyében járnánk - mutatta be a Capitoliumi Múzeumokban február 12-ig látható kiállítást a római sajtó. Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarrotti hatvanhat rajza fedi fel a reneszánsz mestereinek titkait. Az anyag a Leonardo-kódexeket őrző milánói Ambrosiana könyvtárból és a Casa Buonarroti firenzei múzeumból érkezett, mely Michelangelo több mint kétezer rajzát birtokolja.

A Capitoliumi Múzeumban közelről olvashatók Leonardo kéziratos geometriai számításai, melyeket egyszercsak egy macskáról készített rajz szakít félbe. Máskor a számok között az olvasható: "most abbahagyom, mennem kell, mert kihűl a leves". A mechanikus szárnyak rajzai között pillantható meg Leonardo rejtjeles írása: titkos feljegyzéseit - például az állatokon végzett kísérleteiről - tükörírással vetette papírra. Michelangelo anatómiai vázlatai hasonlóképpen vonzzák a római közönséget. A Sixtusi-kápolna művésze a főszereplője a Sciarra-palotában szintén február 12-ig látogatható, a Reneszánsz Rómában című kiállításnak. Több mint száznyolcvan alkotás, szobor, festmény, rajz, metszet, érme és bútor kíséri végig Michelangelo, Raffaello és művésztársaik római korszakát.

"A 16. századi Róma egész Európában példakép volt: Michelangelo a Sixtusi-kápolna freskóin dolgozott, Raffaello a ma róla elnevezett stanzákat (a pápai lakosztály négy egymásbanyíló szobája) festette, Bramante a Szent Péter-bazilikát tervezte. Ők tették a művészet világfővárosává az akkor húszezres nagyfalut, Rómát" - mondta a kiállítást gondozó Emmanuele Emanuele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár