Hitler elfeledett szövetségesei

Rákóczi Napok Moszkvában

2011. október 28. 12:42 MTI

Kétnapos tudományos konferenciával vette kezdetét csütörtökön a Rákóczi Napok rendezvénysorozata Moszkvában.


Az I. Péter orosz cár II. Rákóczi Ferencnek írt leveleit és az 1703-1711-es szabadságharc zászlajának másolatát bemutató kiállítással, a Rákóczi-kor zenéjét bemutató koncerttel és tokaji borkóstolóval színesített tudományos tanácskozás számos különlegességet kínál a résztvevőknek.

Helyszíneként például éppen az - a híres Arbat szomszédságában lévő - műemléképület szolgál, amelyben az első magyar nagykövet Szekfű Gyula történész volt, aki 1913-ban nagy botrányt kiváltó tudományos munkát publikált II. Rákóczi Ferencről. A száműzött Rákóczi című, levéltári forrásokra támaszkodó értekezésében a kor szellemiségétől eltérő, realista képet festett a nagyfejedelemről, lerombolva a szabadságharc vezéréről kialakított ideált. Erről Hatos Pál, a külföldön működő magyar kulturális központok felügyeletét ellátó Balassi Intézet főigazgatója beszélt előadásában.

A Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Intézetet szeptember óta vezető Baranyi András elmondta, hogy a Rákóczi Napok nem szerepeltek eredetileg az éves programban. Köszönhetően azonban az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete együttműködésének, a téma legjelesebb magyar, orosz és német kutatóit sikerült megnyerni a Rákóczi-szabadságharc vereségét és I. Péter külpolitikáját boncolgató tanácskozásra.

Céljuk a két ország történészei közötti párbeszéd erősítése volt, s ezt a párbeszédet folytatni kívánják. Erre újabb lehetőséget ad, hogy 2012-t az Orosz Föderációban a történelem évének hirdette meg Dimitrij Medvegyev elnök. A Napóleon serege elleni borogyinói csata 200. évfordulója apropóján ismét összeülnek majd a magyar és orosz történészek, s hozzájuk csatlakoznak osztrák kollégáik is - mondta Baranyi András.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!