Hitler elfeledett szövetségesei

Virtuálisan is bejárható az etruszk sír

2011. október 24. 13:07

Holland és belga múzeumok közreműködésének köszönhetően háromdimenziós formában elevenedik meg a legendás Regolini-Galassi etruszk sír.


Az i.e. 7. századból származó Regolini-Galassi sírt Vincenzo Galassi parancsnok és Cervetri papja, Alessandro Regolini találta meg 1836-ban. A négy teremben két temetkezési hely került elő, a királyi származású nő mellett egy bronzból készült urnában földi maradványokat azonosítottak a kutatók. A harci szekér mellett egy harcos sírja is előkerült, de számos műkincset, ezüstétkészletet, lakberendezési tárgyat, oroszlánnal és griffmadárral díszített bronzvázát és aranytárgyat is találtak a régészek.

A Regolini-Galassi sír háromszáz darabból álló gyűjteményét a Vatikáni Múzeumban állították ki, a teljesen kifosztott sír azonban ma már nem látogatható. A holland és belga múzeumok kooperációjában megvalósuló Etruscanning 3D viszont lehetőséget nyújt arra, hogy eredeti állapotában tekintsük meg a gazdag leletanyaggal büszkélkedő síremléket.

A kutatócsapat júniusban kezdte meg a sír lézeres szkennelését, majd az így kapott eredményt összehasonlították a 19. században végzett feltárás során készített térképekkel, hogy a lehető legpontosabb képet kapják meg a műtárgyak pontos helyéről. A Vatikáni Múzeumban őrzött tárgyakon végzett lézeres szkenneléses vizsgálat után végül háromdimenziós videót készítettek a sírról.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!