2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Konferencia a Vasfüggönyről Bécsben

2011. szeptember 29. 13:52 MTI

A Vasfüggöny kiépüléséről, annak előzményeiről és hatásairól kezdődött nemzetközi konferencia szerdán Bécsben.

A háromnapos rendezvény a Berlini Fal építésének ötvenedik évfordulója alkalmából jött létre. "Az évforduló jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk a határrezsim áldozatairól, kutassuk létrejöttének történelmi gyökereit és elemezzük következményeit" - mondta Arnold Suppan, az Osztrák Tudományos Akadémia alelnöke a megnyitón. "Ma, az Európai Unión belül szabadon átjárható határok korában nem is jut eszünkbe, hogy milyen is volt a határátkelés 30 évvel ezelőtt" - tette hozzá.

A "szabad világból", vagyis a Vasfüggöny nyugati oldaláról nézve, a keleti blokk országairól kialakult a világ többi részétől "légmentesen" elzárt, "fogoly nemzetek" képe. A szigorú határzár ellenére is maradt azonban kapcsolat a határok két oldala között - mutatott rá Sabina Dullin, a Lille-i Egyetem professzora. Előadásában részletesen kitért arra, hogy a lezárt határok rendszerét a Szovjetunió a saját területén már a második világháború előtt elkezdte kiépíteni.

1945 után a háború utáni nagy népességmozgások miatt nehézségekbe ütközött a szigorú határellenőrzések megvalósítása, ennek ellenére az 1950-es évek közepére kiterjesztették előbb az újonnan a Szovjetunióhoz csatolt területekre, majd a keleti blokk több országára is. A lezárt határok kiépítése - a Berlini Fal kivételével - paradox módon éppen olyan időszakban fejeződött be, amikor a szovjet politikában bekövetkezett lassú változások éppen a szocialista országok közötti nagyobb átjárhatóságot tettek szükségessé.

A konferencia szervezői a Ludwig Boltzmann Intézet - Európai Történelem és Közélet Intézete, az Osztrák Tudományos Akadémia és a bécsi Humán Tudományok Intézete (IWM).

A Boltzmann Intézet részéről Thomas Lindenberger a konferencia előzményeiről szólva elmondta: a bécsi kutatóintézetben egy több évre visszanyúló program keretében foglalkoznak azzal, hogy milyen hatással voltak a lezárt határok az egykori Vasfüggöny közelében élő közösségekre, s hogyan befolyásolta a határrezsim a kis közösségek és az egyének sorsát és mindennapi életét itt és a volt szocialista országok határai mentén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár