2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nem említi Kárpát-Ukrajnát az új ukrán történelemtankönyv

2011. szeptember 20. 15:07 MTI

Nem tesz említést Kárpát-Ukrajnáról az ukrajnai iskolák érettségiző osztálya számára készült új történelemtankönyv, amelyben ugyanakkor helyet kapott Viktor Janukovics elnök életrajza – adta hírül a Gazeta Po-Ukrajinszki című napilap online kiadása.

A cikk szerint az előző 11. osztályos történelemtankönyvet – az oroszbarátnak tartott – Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter követelésére írták át. A Viktor Juscsenko elnöksége idején kiadott, ukrán nacionalista szemléletet tükröző korábbi tankönyvvel ellentétben az új tanévre megjelentetett kötet például az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) szerepét egy mondatban ismerteti, míg az előző kiadás még három bekezdésben foglalkozott vele. A narancsos forradalom eseményeit a korábbi kiadás egy egész fejezetben ismertette, míg a mostani mindössze két bekezdést szentel neki.

Magyar szempontból érdekes fejlemény, hogy az új ukrán történelemtankönyv semmilyen említést nem tesz az 1939-ben Huszton kikiáltott, tiszavirág életű Kárpát-Ukrajnáról, amelyet a bevonuló magyar csapatok foglaltak el. A napilap által ennek kapcsán megszólaltatott Volodimir Szerhijcsuk történész nehezményezi, hogy a könyvből kimaradt Kárpát-Ukrajna, mivel szerinte ennek kikiáltásával kezdődött az ukránok számára a második világháború.

„Nem szeptemberben, mint a lengyelek esetében, hanem már 1939 márciusában, amikor a magyarok agressziót követtek el a Kárpátalján frissen kikiáltott ukrán állam ellen. A kárpátaljaiak számára a Magyarország elleni harc honvédő háború volt, mert a hazájukat védték” – mondta, hozzátéve, hogy a Szovjetunió kötelékében lévő akkori Ukrajna nem volt független állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár