2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gazdáiktól estek teherbe a középkori spanyol rabszolgák

2011. szeptember 5. 12:02

A spanyolországi Valencia városában élt középkori női rabszolgák igen könnyű módját választották a felszabadulásnak: terhesek lettek gazdáiktól – olvasható egy új könyvben.

As if she were his wife”: Slavery and Sexual Ethics in Late Medieval Spain című dolgozatában Debra Blumenthal 33 olyan esetet talált az 1425 és 1520 közötti időszakból, amelyben női rabszolgák azon az alapon próbálták bíróságon kikényszeríteni szabadságukat, hogy az állították: gazdáiktól estek teherbe.

Az egyik történet egy orosz nő, Rosa történetét meséli el: őt egy Arnau Castello nevű kereskedő vette meg, mikor Nápolyban járt. Abban az időben Rosa „18 és 20 év közötti fiatal, csinos, fehér lány volt”, s mikor a férfi elvitte Spanyolországba, szeretők lettek, röviddel azt követően, hogy Castello megházasodott. Rosa két gyermekkel örvendeztette meg gazdáját, de mindketten már csecsemőkorukban meghaltak. 1476-ban Rosa a valenciai városi bíróság színe elé járult, s egy helyi törvényt citált, amely a következőt mondja ki: „Ha egy keresztény férfi hazudik nőnemű rabszolgájáról, és gyermeket nemz neki, meg kell az utódokat keresztelni és az asszonnyal együtt fel kell szabadítani őket”.

Blumenthal szerint Valenciában a rabszolgatartás gazdasági realitása és a keresztény etika feszült egymásnak. A dilemma a következőképpen hangzott: hogyan hagyhatta egy jó keresztény ember, hogy gyermekének anyja rabszolga maradjon? Voltak ugyan kivételek, de a legtöbben általában azt állították a bíróság előtt, hogy nem tőlük származik a gyermek. Néhányan „léhának és bujának” nevezték rabszolgáikat, de volt olyan is, aki fennhangon kérte számon jó hírnevének besározását a szerinte hazug asszonyon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár