Hitler elfeledett szövetségesei

Szocialista művészeti múzeum nyílik Bulgáriában

2011. augusztus 29. 14:27 MTI

Vlagyimir Iljics Lenin és Joszif Visszarionovics Sztálin hatalmas szobrai, lelkes szocialista dolgozókat ábrázoló festmények, a valaha a Kommunista Párt székházát díszítő óriási vörös csillag: Bulgáriában is múzeum nyílik a néhai szocialista rendszer jellegzetes művészeti alkotásaiból.


A szovjet birodalom összeomlása 20. évfordulójának közeledtével a vitatott kommunista örökségétől szabadulni kívánó ország maga is múzeumba küldi totalitárius múltjának hajdan kultikusnak számító darabjait.

Ahogy más országokban, Bulgáriában is vita zajlik arról, hogy mi legyen egy ilyen múzeum feladata, nem fest-e romantikus képet a szovjet korszakról, illetve nem kellene-e annak borzalmait ábrázolnia - számolt be róla az AP. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy más volt kommunista országok, mint a Cseh Köztársaság vagy Magyarország már régóta rendelkeznek ilyen múzeummal. Az, hogy Bulgáriában sokáig váratott magára ez a projekt, jelzi, milyen kényes az átmenet a demokráciába.

A tárolásukra használt különböző pincékből és raktárakból kiválogatott több mint száz alkotás a Szófia egyik külvárosában szeptemberben megnyíló múzeumban tanúskodik majd Bulgária történetének arról a korszakáról, amelyben a művészetnek szigorú ideológiai előírásokat kellett betartania. A bolgár állam 1,5 millió eurót (több mint 400 millió forint) fektetett be a projektbe.

A bolgár kormány a közelmúltban ambiciózus tervet dolgozott ki arra, hogy vonzó idegenforgalmi és kulturális központtá tegye Szófiát. A totalitárius művészetet bemutató múzeum mellett a projekt előírja egy kortárs művészeti múzeum létrehozását is, míg egy további, "bolgár Louvre" néven emlegetett intézmény az ókortól napjainkig sorakoztatja fel az ország kultúrájának legnevezetesebb emlékeit.

Hónapokon át "A totalitárius művészet múzeumaként" harangozták be az új kulturális intézményt, azonban a nyitás közeledtével a munkások új nevet raktak ki kőbetűkből a főfalra: "A szocialista művészet múzeuma". A hirtelen változás bírálói szerint ez annak a jele, hogy a kommunista időkből kinőtt mai bolgár politikai elit fehérre akarja mosni a múltat.

Andrej Kovasev, az Európai Parlament egy bolgár tagja például kijelentette: "A bolgár átmenetnek az az egyik jellegzetessége, hogy maga a kommunista nomenklatúra szervezi meg és a volt titkosszolgálati struktúrák ellenőrzik. A történelemről szóló vitát befagyasztották, és az elnyomó diktatúra iránti nosztalgia árnyéka borul rá, egy olyan nosztalgiáé, amelyet éppen a rezsim utódai kultiválnak."

A névváltoztatás okát firtató kérdésre válaszolva Biszera Joszifova, a múzeum kurátora a múlt értékelését övező "érzelmi szélsőségességet" emlegette, és azzal érvelt, hogy a múzeumban értékes művek találhatók a kor legismertebb művészeitől. Hozzáfűzte, hogy valamikor meg lehet majd rendezni a "totalitárius művészeti termékek kiállítását" is.

Georgi Lozanov médiaszakértő viszont leszögezte, hogy Bulgáriában szükség van egy olyan múzeumra, amely a kommunizmusról szól, és elmondja az új nemzedékeknek egy olyan korszak történetét, amelynek soha többé nem szabad visszatérnie. "A volt szocialista országok közül Bulgária az utolsó, amelynek még nincs ilyen múzeuma" - tette hozzá.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!