7 végzetes pillanat

Rekonstruálják a lefejezett középkori főpap arcát

2011. augusztus 29. 08:58

Újra látható lesz Simon Sudbury, a suffolki származású, 600 éve lefejezett érsek arcképe, ugyanis a Dundee Egyetem szakértői a koponya alapján rekonstruálják a főpapi ábrázatot. A hosszú és körülményes folyamat Caroline Wilkinson irányításával zajlik.


Simon Sudbury (Simon Theobald of Sutbury) gazdag kereskedőcsaládból származó főpap valamint a középkori Anglia egyik vezető politikusa volt, aki gyorsan haladt felfelé az egyházi és a világ ranglétrán: 1362-ben London püspökévé nevezte ki a pápa, majd 1375-től haláláig Canterbury érsekeként regnált.

Sudbury élete utolsó évében már lordkancellárként szolgálta a fiatal II. Richard királyt. Az érsek azonban hamar népszerűtlenné vált adótörvényei miatt, ezért miután a Wat-Tyler felkelés során elkapták a lázadók, 1381. június 14-én lenyakazták a népszerűtlen vezetőt. A legenda szerint Simon Sudbury fejét lándzsára tűzték, de egy földije megmentette és hazaszállította szülővárosába a szomorú véget ért püspök maradványát.

A koponyát Sudburyben, Szent Gergely templomában őrzik, ahová az érseki fő a rekonstrukció lezárultát követően visszakerül majd.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!