2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angolszász nemesé lehetett a középkori zafírköves gyűrű

2011. augusztus 2. 11:02

Egy titokzatos középkori gyűrű tartja lázban a yorkshire-i tudósokat, akik szerint a helyi közgyűjtemény által tetemes összegért megvett tárgy egy uralkodóhoz tartozhatott.

Angolszász vagy viking vezető tulajdonát képezhette az az arany- és zafírgyűrű, amelyet egy helyi fémdetektoros talált meg nemrégiben. A leletet jelentőssé teszi az a körülmény, hogy ez az egyetlen, Nagy-Britannia területén felszínre hozott zafírgyűrű a korszakból. Egy másik példány Hitvalló Edward király gyűrűjében volt, az ékkő most II. Erzsébet koronáját díszíti.

A gyűrűt eredetileg egy helyi fémdetektoros, Michael Greenhorn vasúti technikus találta Yorktól hat kilométerrel délre; a szerencsés megtaláló 35 ezer fonttal (10,5 millió forint) lett gazdagabb az értékes ékszer értékesítése révén. A lelet új gazdája, a Yorkshire-i Múzeum multidiszciplináris módszerekkel igyekszik megoldani a különleges kincs rejtélyét. A tulajdonosok személyére számos elmélet van: York angolszász érseke, Northumbria grófja, vagy éppen az angolszász uralkodói család egyik idősebb tagja.

Noha a leletet a kései 10. századra, illetve a 11. század közepére datálják, akár a 7. században is készülhetett; ezért a múzeum a stílusbeli párhuzamok elemzésével akarja szűkíteni az ékszer korát. Ezenfelül a kutatók szeretnék megfejteni azt a fejlett technológiát, melynek felhasználásával a leletet készíthették, ugyanis a gyűrű igen kifinomult ötvözettel rendelkezik: 90 százalék arany, 8 százalék ezüst és két százalék réz. Magának a zafírnak az eredetét is meg szeretnék határozni, ezért a díszkövet elektronmikroszkóppal vizsgálják.

A gyűrű súlya 10,2 gramm, átmérője 25,5 milliméter, és egy hat milliméteres zafír, valamint vörös üvegberakások díszítik. A középkorban különleges szerepe volt a zafírgyűrűknek, ugyanis mágikus tárgyakként tekintettek rájuk, szilárdan hitték, hogy megvédelmezik viselőjüket a bérgyilkosok és a mérgezés ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár