2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Üdvözölték a zsidó szervezetek XII. Pius megválasztását

2011. július 22. 12:50

A zsidó szervezetek támogatták XII. Pius pápát, amiért a Szentatya bátran felszólalt az antiszemitizmus terjedésének megállítása érdekében – állítja egy amerikai kutató.

William Doino szerint a zsidó szervezetek által sokat támadott pápa „le akarta dönteni a zsidóellenes előítéletek falait, nem pedig felépíteni azokat”. Az amerikai kutató feltevéseit a zsidó származású veteránok lapjában megjelent korabeli újságcikkekre alapozza. A veteránok sajtóterméke már 1939 áprilisában, mindössze egy hónappal a pápa megválasztása után elismerően nyilatkozott az új egyházfőről: „XII. Pius pápát a zsidók rendíthetetlen barátjaként ismerik” – írták a veteránok, utalva a Szentatya megválasztására, amit az antiszemita fasiszták próbáltak megakadályozni. A magazin 1939 márciusában megjelent száma hosszú és sikeres pontifikációt kívánt a pápának.

Doino már korábban hozzájárult egy írásával egy XII. Pius szerepét tárgyaló antológiához (The Pius War: Responses to the Critics of Pius XII). Az amerikai kutató szerint Eugenio Pacelli határozottan szembehelyezkedett a fasizmussal, a nácizmussal és az antiszemitizmussal.

Doino állítja, hogy a zsidó veteránok lapjában megjelent cikkek nem egyediek, mert számos, zsidók által írt kiadvány dicsérte a pápát pontifikálása előtt és alatt, valamint halála után; például 1944 júliusában az Amerikai Zsidó Kongresszus nyilvánosan az elismerését fejezte ki, amiért a pápa gondoskodott a katolikus intézményekben menedéket lelők kóser ételéről. Pacelli az 1938-as lengyel kóser-ellenes törvény megakadályozása érdekében is közbelépett.

Az amerikai kutató szerint, ha valaki megvizsgálja XII. Pius életét, akkor zsidó iskolatársakkal ápolt korai barátságokra, illetve a zsidó teológia tiszteletére utaló forrásokra lel. Doino állítja, hogy a pápa 1936-os amerikai látogatása során támogatásáról biztosította a zsidó közösséget, valamint nyitottsággal viszonyult a zsidó nép államalkotó törekvései felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár